Balansen på väg att återställas

"Jag har själv sett sex stycken algblomningar i Svartbyträsket nu i slutet av sommaren, men ingen av dem har hållit längre än 24 timmar. Det tyder på att det har börjat fungera nu", säger Robert Westin.

Alger i Bodån.

Alger i Bodån.

Foto: ROBERT WESTIN

Boden2020-08-26 15:30

Han har dokumenterat algförekomsten Svartbyträsket och Bodån i sommar och konstaterar att det varit bra i sjön med några få undantag.

Miljöstrategen på kommunen Sara Chlots förhoppning är, att balansen i sjön har börjat att återställas.

– Nu börjar zooplanktonen att kunna göra sitt jobb, som är att äta växtplankton, säger Robert Westin. Det är en av anledningarna, kanske den viktigaste, att vi reducerar vitfisken. Den äter zooplankton. Får man för mycket vitfisk, får man för lite zooplankton och då får man kraftiga blomningar.

Han påpekar att arbetet med att återställa balansen i sjöarna inte är färdigt. Sara Chlot tillägger, att reduktionsfisket som genomförts borde ha ökat mängden zooplankton så att de hinner bete ned växtplankton.

– En samlad bedömning av utvecklingen kommer göras efter den här säsongens fiske och provtagningar, säger hon.

I och med att Bodån är grund värms vattnet snabbt upp och dessutom är det dålig genomströmning, vilket gynnar tillväxten av alger.

– Växtplankton, det vill säga alger, förökar sig via fotosyntes. De behöver värme, näring och vatten. Värme och vatten har de hur mycket som helst, så det vi kan plocka ned ännu mer är näringen. På fredag börjar vi med det, säger Robert Westin.

Kommunen har via länsstyrelsen fått LOVA-pengar, lokala vattenvårdsprojekt, för att genomföra ett ett-årigt pilotprojekt i Lillavan.

På en flytande stomme fäster man en matta med etablerade våtmarksväxter. Sedan placerar man den i sjön och förankrar den. Växterna ska ta upp näring från sjön.

– Flytande våtmarker har använts i väldigt liten omfattning i kallt klimat. Därför är ett viktigt syfte med projektet att utvärdera hur det fungerar här, säger Sara Chlot.

Kommunen har även fått LOVA-medel för att genomföra storskaligt notfiske av vitfisk i Bodensjöarna även i år. De kommer också, enligt Robert Westin, att lägga ut två fällor i Lillavan för att reducera vitfisk där. Därför gjorde han på måndagen ett sjökort över den lilla sjön på uppdrag av kommunen.

Det finns även sjökort för Bodensjöarna. Fördelen är att de ser var de ska fiska. Notfisket genomförs på djupet och det småskaliga reduktionsfisket där det är grunt.

– Fördelen är också att vi då vet var vi ska ta vattenproverna som vi tar varje år. För man ska ta dem på de djupaste ställena, säger Robert Westin.

Karta: Idrottshall Hildursborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!