Bakslag för höjda politikerlöner: ”Det är osmakligt”

Det blev återremiss för politikerarvodena i Bodens kommunfullmäktige. Oppositionen kallade höjningen "osmaklig", medan majoriteten annars ser en fara att få rekrytera politiker på tunga uppdrag från låglöneyrken. "80 000 i månaden är väl en ganska väl tilltagen lön", säger Tobias Sundberg (M).

Tobias Sundberg, ny gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige.

Tobias Sundberg, ny gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-12-14 08:59

Norrmedia har skrivit om kritiken som gäller ärendet med nya riktlinjer för arvode och ersättningar för förtroendevalda. i måndags skulle fullmäktige klubba beslutet. Det ledde till en 1,5 timmes lång debatt och en minoritetsåterremiss.

– Det här året har vi haft en inflation på närmare tio procent, Bodenbo har gått ut med att de kommer att höja hyrorna i nivå med 10-11 procent. Maten har ökat med närmare 20 procent, bensinpriset har stuckit iväg liksom energipriset. Sammantaget får arbetstagarkollektivet en löneförhöjning på 2-3 procent.  Däremot höjer våra högst arvoderade politiker sin månadslön med 11 000 kronor och 16 000 kronor vardera. Det är inte smakfullt att göra en sådan här förändring när det är dessa tider, säger Tobias Sundberg (M).

Enligt oppositionen drabbar det här hela politikerkåren.

– Det spär på ett politikerförakt att vi tillskansar oss själva av allmänna medel.För att vi har makten att själva kunna besluta om det här, säger Sundberg.

Håkan Jansson (S) delaktig i förhandlingen med sjukvårdspartiet var flitigast i talarstolen för att förklara men även bemöta kritiken mot arvodesförslaget.

– Arvoderingen var inte i balans sett till ansvar, svårigheter, krav på tillgänglighet och arbetsbelastning som en tung ordförande har. Det ville vi korrigera och det har vi gjort i förslaget. Vi har ingen ambition att höja politikerkostnaden och det har vi varit noga med att följa. Vi har utgått från uppdrag, funktion och inte från person.

Han tyckte också det kändes bakvänt att göra jämförelse mellan lön och arvode för det inte är samma sak.

– Om man tittar man ut på arbetsmarknaden är vi väldigt olika avlönade inom olika arbeten. Man kan faktiskt fråga sig om vi vill hamna i ett läge där politiker med tunga uppdrag i kommunen måste rekryteras ifrån låglöneyrken. Endast utifrån att annars måste de vara beredd att gå ned i lön. Är det en rätt och en bra ordning som vi strävar efter? Det tycker inte jag, säger Jansson.

Något som moderaten nappade på.

– Det var mycket att ta in, att ett låglöneyrke är där man tjänar mindre än 80 000 i månaden. Det är en väl en ganska väl tilltagen lön. Det har varit väldigt mycket olika förklaringar, därför yrkar vi på återremiss, säger Sundberg.

– Jag må ha sagt mycket och man kan säkert tolka in det ena och andra både mellan raderna och i raderna. Det viktiga vad gäller innehållet är det som står skrivet, säger Håkan Jansson (S).

Maria Vikström Nordmark (SD) var orolig över hur Jansson formulerade sig.

– Rekrytera är när man anställer folk. Vi är ju folkvalda och behöver folk med bra kompetens, säger Maria Vikström Nordmark (SD).

– Möjligen var väl rekrytera politiker ett felaktigt ordval. Men ska vi hitta människor i kretsen av politiker som kan åta sig ett uppdrag så är det viktigt att man kan vara ledig från det jobb man har utan att gå ned lön eller att man hunnit bli pensionär, säger Jansson(S).

Anders Pettersson (BA) höll med de andra om en återremiss. 

– Arvodet är i högsta grad knutet till person. Man säger en sak men förslaget pekar åt ett annat hål. Det är en maktkoncentration på tre politiker som jag tycker är närmast osmaklig, säger Pettersson.

Efter omröstning blev det en minoritetsåterremiss.

Bakgrund/Politikerarvoden

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) höjer sin kommunalråds lön med 15 procent, från 71 000 till 81 730 kronor. Även partikamraterna socialnämndsordförande Beatrice Öman och arbetsmarknads- och utbildningsnämnden Johan Lund får ökat arvode per månad med 16 125 kronor. Allt enligt ett förslag om nya riktlinjer för arvode och ersättningar till förtroendevalda.

Förslaget hävdar S kommer från arbetarekommunens uppgörelse med Sjukvårdspartiet och har klubbats i kommunstyrelsen den 5 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!