Bakläxa för socialnämnd

BODEN2012-02-10 06:00

Bodens kommuns socialnämnd får bakläxa av förvaltningsrätten efter att ha avslagit två kommunbors ansökan om bidrag för bland annat flytt och ny vinterjacka.
En 49-årig kvinna med missbruksproblem sökte försörjningsstöd för att köpa sig en vinterjacka, busskort och skor. Kommunen avslog då kvinnan inte ville lägga in sig på behandlingshem utan i stället fortsätta på öppenvårdsbehandlingen som pågått under ett års tid. Vid upprepade tillfällen har hon dock avvikit och återfallit i missbruk.

Ny handläggning
Förvaltningsrättens bedömning är att nämnden saknat fog för att vägra kvinnan biståndet med motiveringen att hon inte medverkat i viss behandling för sitt missbruk. Därför upphäver rätten socialnämndens beslut och skickar tillbaka ärendet för ny handläggning.

Det andra fallet gäller en 31-årig man som fick besked av sin hyresvärd att han var tvungen att flytta från sin bostad inom tio dagar på grund om klagomål om störningar. Mannen hyrde ett släp och en lastbil för att kunna flytta. Han ansökte om 2 000 kronor i bistånd för flytten men hans ansökan avslogs.

Även här skickar ärendet tillbaka för vidare handläggning och beslut.

Skälig ansökan
Rätten anser visserligen att mannen själv orsakat att hans kontrakt sagts upp. Men att han inte hade kunnat räkna med att bli bostadslös och därför inte sparat pengar för en flytt. Den kostnad som 32-åringen ansökt om måste anses skälig, anser förvaltningsrätten.

Socialnämnden ansåg att mannen kunde bekosta sin egen flytt, men det är inte utrett huruvida han hade egna medel. 32-åringen har gått sjukskriven sedan 18 januari utan ersättning. Så av handlingarna framgår också att mannen är aktuell för socialbidrag hos socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om