Avslaget - en lysande idé på elprogrammet

Avstängda datorer sparar massor av pengar - det konstaterar tre elever vid Björknäsgymnasiets elprogram, som undersökt hur länge skolans datorer är igång.- Vi är överraskade av resultatet, säger John Lindström, en av tre elever i projektgruppen.

Tre elever vid Björknäsgymnasiet har gjort en mätning i vilket man kommit fram till att datorer tar mycket ström och man skulle tjäna mycket pengar om de vore avslagna. Fr v: Mats Kummu, Daniel Larsson och John Lindström.FOTO: leif hammarström

Tre elever vid Björknäsgymnasiet har gjort en mätning i vilket man kommit fram till att datorer tar mycket ström och man skulle tjäna mycket pengar om de vore avslagna. Fr v: Mats Kummu, Daniel Larsson och John Lindström.FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2008-12-19 06:00
Hanhar haft sällskap av Mats Kummu och Daniel Larsson och de har i sina mätningar kommit fram till anmärkningsvärda siffror i projektet "Avslaget". Se här:
4 Björknäsgymnasiets datorer står på dygnet runt (!), men om man skulle slå av dem efter arbetsdagens slut skulle man spara cirka 230 000 kronor under ett år.
4 Summan motsvarar den totala elförbrukningen för sju normalstora villor.
- Vi förstod att det skulle bli stora siffror, men inte så här stora, säger Daniel Larsson.
Om de cirka 500 datorerna på gymnasiet slås av under jullovet sparar man el för cirka 19 000 kronor.
4 Bodens kommun har totalt cirka 2 800 datorer och de förbrukar el för ungefär två miljoner för år.
4 Om även dessa datorer stängdes skulle det innebära att man sparade 1,29 miljoner per år - vilket motsvarar kostnaden för elförbrukningen för 43 villor.
Roger Bohman, ordförande i tekniska utskottet, säger i en kommentar:
- Det är jättebra att detta även kommer från ungdomar. Det är ett utmärkt sätt att dra ner kostnaderna. Från tekniska har vi länge skickat ut rekommendationer. Vi måste bli mer disciplinerade när det gäller användning av datorer.
Idén till projektet föddes under en lektion i svenska i våras. Eleverna diskuterade huruvida datorerna skulle stå på eller vara avstängda när de inte används.
- Åsikterna gick isär. Vissa ansåg att datorerna alltid måste vara påslagna av tekniska skäl, andra menade att de skulle stängas av helt i energisparande syfte. Där enades vi tre om "Avslaget", säger John Lindström.
"Avslaget" utmynnade således i ett projekt med samma namn och det blev även namnet på dess hemsida.
Rubriken på pressmeddelandet från Björknäsgymnasiet om projektresultatet kunde heller inte vara mer passande:
Lysande idé tände släckningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om