Avlösning - snart åker maken till kriget

Bengt Flodin och Annelie Forshage möts mellan två uppdrag.- När jag kommer hem åker min man iväg till Afghanistan. Vi tycker båda att svenskarna behövs där, säger hon.

Minnesstund vid Camp northern lights över de stupade svenska soldaterna och den afghanske tolken.Foto: Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten/SCANPIX

Minnesstund vid Camp northern lights över de stupade svenska soldaterna och den afghanske tolken.Foto: Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten/SCANPIX

Foto: Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten

BODEN2010-02-09 06:00
I slutet av förra året kom Annelie Forshage och övriga deltagare hem från det hittills tuffaste uppdraget med FS 17.
Att mötas en kort stund mellan två uppdrag känns mindre lyckat efter flera månader i Afghanistan.
- Däremot var det en bonus att Bengt stod där redan på Livgardet när jag kom hem för utryckning. Däremot kunde vi fått mer tid tillsammans innan hans utlandsuppdrag påbörjas, säger Annelie Forshage.
Kan miljön
Före hennes hemresa skadades fem svenska soldater, varav två norrbottningar allvarligt och en afghansk tolk dödades.
- Visst känns det när Bengt åker iväg nu när två svenska soldater och en afghan fått sätta till livet. Men hela familjen, även våra barn har godkänt utlandsuppdraget.
Annelie Forshage var chef för expeditionen på huvudcampen Mazar-i-Sharif i några månader.
- Jag har ju själv varit på plats på stabstjänst och känner till miljön i landet. Det känns bra att jag vet var min man kommer att vara stationerad, men det kan vara både positivt och negativt att veta för mycket hur det är där nere, säger hon.
Avskräcker inte
Dödsskjutningarna avskräcker inte Bengt Flodin från att resa. Han har jobbat 30 år som yrkesofficer och har tidigare tjänstgjort i Kosovo.
- En risk följer alltid med uppdraget. Vi kan inte svära oss fria från förluster trots en bra utbildning. Svenskarna behövs nere i Afghanistan. Det viktiga är att vänta på utredningen för att få veta vad som ledde till dödsskjutningarna, säger Bengt Flodin.
Han kommer att basa för ett ett 30-tal anställda vid ett provinskontor i Sar-e-Pol, en mindre stad.
- Hos oss ingår även officerare från I 19 och F 21.Vår uppgift är att samverka med civila myndigheter och se till att befolkningen har en säker tillvaro.
I dag befinner sig Bengt Flodin på Livgardet där det pågår utbildning till i mitten av maj. Sedan åker FS 19 till Afghanistan och återvänder hem först i december.
Stort intresse
En annan bodenofficer som åker är Peter Hesse som ska tjänstgöra som personalchef för FS 19.
Han berättar att det kom in hela 8 000 ansökningar till utlandsuppdraget.
- Det var ett stort intresse, men mängden berodde också på att samma personer sökt flera olika befattningar. Jag tycker det funnits en medvetenhet för uppdraget hos alla som sökt.
Fel abryta
Hesse har svårt att finna ord för sin egen medverkan när NSD ställer frågan:
- Just i dag känns alla ord lite futtiga efter allt som hänt. Jag åker för att få möjlighet att få vara med och skapa någon form av stabilitet och demokrati för det stora flertalet.
- Vi måste verkligen titta på vår egen säkerhet och inte vara våghalsiga. Det är ett sundhetstecken att vi fortsätter när vi har två stupade soldater. Då känns det ännu mera felaktigt att avbryta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om