Peter Bohm, åkarunge från Kiruna med socialdemokratiska värderingar, talar ut om varför han efter flera år som medlem begärt utträde ur partiet och valt att bli politiskt fri, så kallad "politisk vilde".
Socialdemokraterna i Boden satt i säker majoritet tillsammans med Sjukvårdspartiet med en rösts övervikt tills Peter Bohm hoppade av. Håkan Jansson, arbetarekommunens ordförande, rapporterar inget nytt på den fronten.
Peter Bohm har haft förtroendeuppdrag i arbetarekommunens styrelse i Boden och valde att ställa sig till förfogande och fanns med på partiets fullmäktigelista i samband med det senaste valet.
– Jag tänkte att det skulle vara kul att verkligen kunna påverka.
Det blev inte som han hade tänkt.
– Jag märkte ganska snabbt att jag inte hade möjlighet att påverka någonting, för när ärendena kommer till vår fullmäktigegrupp och jag tyckte att något inte var bra, var det för sent, säger Peter Bohm.
Det finns ju ett repskap.
– Där kommer de stora frågorna upp, men inte allt.
Representantskapet är arbetarekommunens högsta beslutande organ. Partiets åsikt fastställs genom majoritetsbeslut.
Håkan Jansson menar att besluten i kommunpolitiken växer fram genom flera lager av beslutsforum.
– Innan ett ärende når vår fullmäktigegrupp har det nästan uteslutande först beretts och beslutats i nämnd eller kommunstyrelse. Att då söka ändring i fullmäktigegruppen inför det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige blir såklart väldigt svårt, men inte omöjligt. I alla partier bygger de demokratiska principerna på att man måste respektera vad majoriteten tycker, även om man själv har en annan uppfattning.
Som exempel tar Peter Bohm upp höjningen av arvoden till förtroendevalde i februari 2023. Den S-ledda majoriteten vann omröstningen i fullmäktige med 27 röster mot 21, då förslaget fick stöd av delar av oppositionen.
– Jag var kritisk. Vi hade vunnit valet och jag tyckte att det var pinsamt att kommunfullmäktige höjer sina egna arvoden (se faktaruta) och att de som redan hade höga arvoden: kommunalråd, ordförande för SOC och AUN (ordförande i kommunstyrelsen, socialnämnden samt i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden reds. anm.) fick ännu mer. Eftersom Johan (Gröhn, C, kommunalråd före valet reds. anm.) slutat blev dessutom hans arvode över.
Uppdragen Johan Gröhn haft försvann dock inte, men Peter Bohm anser att pengarna borde ha fördelats på ett annat sätt. Han hävdar att man i partiet försökte tysta honom och andra med annan uppfattning genom att skrika och hota med att avgå. Enligt honom för att det var ett personligt misstroende för att man inte fick höjda arvoden. Peter Bohm pekar särskilt ut partiets gruppledare Claes Nordmark.
– Han är tydlig med att han bestämmer.
Enligt Claes Nordmark kan han precis som andra bli engagerad i en fråga och då uppfattas som att han talar högre än vanligt.
– Peter Bohm har för hela gruppen varit tydlig med vad han tycker i olika sakfrågor. Alla i fullmäktigegruppen är överens om våra gemensamma riktlinjer om att det är så här beslutsprocessen fungerar. Det är beklagligt att Peter Bohm inte har accepterat den här processen.
Enligt Peter Bohm blev han bland annat uppkallad till Claes Nordmarks på stadshuset före en julfest 2022 samt att Claes före ett partimöte paxat stolar. Peter uppfattade det som en markering mot honom personligen.
– På en arbetsplats skulle det vara vuxenmobbning.
Claes Nordmark vidimerar att han hade ett möte med Peter Bohm på sitt kontor före jul, men att det var 2021, året före valet.
– Det var ett bra möte. Som gruppledare är min uppgift att leda fullmäktigegruppen. Det innebär bland annat att prata, lyssna och resonera med ledamöter i olika frågor. Samtalen är viktiga för mig, gruppen och partiet för att utveckla partiarbetet och vår politik.
Han uppger att han i ren välvilja hängde sin kavaj på stolen bredvid sin inför ett möte för att en partikamrat bett honom göra det.
Droppen som fick Peter Bohm att begära utträde ur partiet var dock en chatt på ett internt forum som han uppger spårade ur. Det handlade om kommunrevisorernas anmärkning mot socialnämnden för brister i skötseln av ekonomin 2023. Peter uppger att han blev orättvist anklagad för personangrepp då han uttryckt, att politikerna bär det yttersta ansvaret.
Han upplever, att han mobbats under en längre tid.
– Det handlar om Claes personligen och personer nära honom med maktpositioner. Jag har ställts helt utanför den sociala gemenskapen. De kommer inte släppa in mig igen, säger Peter Bohm.
Han anser att partiet internt tillåter härskarteknik och mobbning. Håkan Jansson uppfattning är tydlig, han anser inte att det förekommer mobbning i partiet. Begreppet härskarteknik tycker han är brett.
– Det har även subjektiva inslag, men var och en har rätt till sin upplevelse. Om det varit på det viset skulle det innebära starka reaktioner från flera håll i partiet, så har inte varit fallet.