Ärendet som rör fastigheten Pilen 6 var uppe på fastighetsnämnden i sommar. Enligt fastighetsnämndens ordförande Anders Pettersson har det en längre tid förts en diskussion med SGU om vad som ska hända härnäst. Kommunen äger marken, som delvis är förorenad av perkloretylen, som användes i kemtvätten i byggnaden där posten ligger.
– Planen är väl hur man kan gå vidare efter detta eller slutsaneringen. Avsiktsförklaringen är en del i detta, säger Pettersson.
I uppdraget till fastighetsförvaltningen ingår det också att utreda och föreslå en ny lokalisering för den kommunala Återvinningen.
– Den biten är inte påbörjad. Men någon plats man skulle kunna tänka sig för Återvinningen framöver. Kanske Garnisområdet som ligger centralt till som kommunen köpt in, säger Pettersson.
Genom att byggnaden inom fastigheten Pilen 6 rivs så påbörjas också ett planuppdrag med avsikten att ändra gällande detaljplan till bostäder.
– Ja, detaljplanen syftar till att skapa byggrätter i ett centralt läge. Återvinningens tomt är ju väldigt attraktiv och det finns ju ett bostadsbehov i Bodens tätort, säger Anders Pettersson.
Eftersom det var en statlig verksamhet med en verksamhetsutövare som inte finns kvar, så är det Sveriges geologiska undersökning, SGU, som ansvarar för saneringen. Erik Bergstedt,SGU, säger att det var SGU som begärde en avsiktsförklaring av kommunen för att kunna planera sin egen framtida verksamhet.
– Det som pågått hittills på området är ett pilotförsök 2012-2014 att man testade i liten skala. Vi från SGU har väntat på att kommunen ska ta ett rivningsbeslut. Byggnaderna är så pass gamla och nedgångna att det är svårt att få dem i bra skick. Det blir mer rationellt för kommunen att man river och tänker om så att även vi kan sätta igång med vår sanering.Som jag förstått så har de haft problem att hitta ersättningslokaler. Kommunen har ju både posten och återvinningen där, säger Erik Bergstedt, SGU.
Enligt Bergstedt kan inte SGU ligga i beredskap om en rivning kan bli uppskjuten flera gånger.
– En avsiktsförklaring är inget avtal utan mer en tidsplan när det ska rivas så vi får andra förutsättningar för arbetet, säger han.
Rivningen är ändå tre år framåt?– Ja, det är kommunens bedömning, det har jag inga synpunkter på, säger Bergstedt.