Assistans drogs in - nu går hon till kammarrätten

De senaste åren har "Lisa" haft personlig assistans 65 timmar i veckan. Hennes liv slogs i spillror när försäkringskassan med omedelbar verkan drog in alla timmar. Hon överklagade till länsrätten, men förlorade. - Det är fel, jättefel, säger hon.

BODEN2008-10-01 06:00
NSD har tidigare berättat om ärendet. Lisa heter egentligen något annat och vill vara anonym. Hon har i över 22 år haft personlig hjälp och har en varaktig, stor funktionsnedsättning med avsaknad av kraft och förmåga att utföra rörelser i stora delar av kroppen.
Sedan början av 2000-talet har hon haft personlig assistans 65 timmar i veckan. Plötslig i år drog försäkringskassan in allt. Lisa överklagade till länsrätten. I sitt yttrande har hon påpekat att försäkringskassan dels handlagt hennes ärende felaktigt, dels att det intyg kassan bygger sin nya bedömning på är felaktig.
Fyra intyg
Själv har hon lämnat in fyra intyg från läkare och sjukvårdspersonal samt sin hemkommun. Hennes specialistläkare intygar att Lisa behöver personlig assistans cirka 60 timmar i veckan. Nu får hon via kommunen omkring 40.
Lisas sjukgymnast intygar att Lisa uppskattningsvis helt självständigt klarar aktiviteter i vardagen i genomsnitt två timmar av dygnets vakna tid. Hon behöver bland annat hjälp att inta föda, med påklädning, överflyttningar och att köra över nivå- och höjdskillnader samt vid toalettbesök och har även behov av assistans i flera delmoment i samband med den personliga hygienen.
Ändå bedömde försäkringskassan att hennes grundläggande behov inte uppgår till 20 timmar per vecka och därför förlorade hon hela assistansersättningen.
Länsrätten återger stora delar av det intyg som ligger till grund för kassans bedömning, men summerar bara kort de tre intyg som Lisa har ingivit till domstolen.
- Intyget från kommunen har de struntat i helt, säger Lisa, som både är ledsen och chockad.
Överklagar
Länsrätten gör sedan samma bedömning som försäkringskassan och hävdar att Lisa i stället kan få hjälp via bland annat socialtjänsten.
- Det intyg kassan och rätten grundar sina beslut på innehåller ingen bedömning av mina grundläggande behov i antalet timmar och är dessutom delvis felaktigt. Det har ju även sjukgymnasten som skrev det själv medgivit senare. De hänger upp allt på ett felaktigt intyg och struntar i vad läkare och sjukgymnaster säger. Det är mycket märkligt, säger Lisa.
Hon kommer att överklaga till kammarrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om