Han blev väldigt överraskad när han vann röstningen om Årets bodensare.
– Det var helt underbart! När det var 1600 som hade röstat trodde jag inte att jag hade en chans. Att det i motiveringen även stod att jag blev utsedd för mitt arbete som präst kändes väldigt roligt. Det visar att folk uppmärksammar det som händer i församlingen.
Han flyttade till Gunnarsbyn 2003 och säger själv att en av de saker han bidragit till är att ändra självbilden från "lantis" till stolt gunnarsbybo. Mogens Amstrup Jacobsen var varmt välkommen till byn.
– Det fanns en stor längtan att det skulle komma hit en präst. Det var ett drömläge. Massa folk hade en oförlöst lust att jobba. De väntade bara på någon som sa: "Nu kör vi".
Roligt att jobba
En av hans grunddeviser är att det ska vara roligt att jobba.
– Den dag man inte tycker det är roligt längre ska man ta ett rejält omtag. Jag hoppas verkligen att jag har sett till att det är roligt att vara med i arbetslaget, i scouterna och Folkets hus-styrelsen. Då är så mycket vunnit.
Mogens Amstrup Jacobsen kommer att vara tjänstledig på deltid för uppdraget som ambulerande präst i Asien. Han har under årens lopp varit tjänstledig tidigare för olika uppdrag, bland annat som internationell sekreterare i Luleå stift. Han var redan engagerad internationellt i kyrkan i Danmark.
– Jag är född i gränslandet. Mamma var danska och pappa tysk medborgare. Jag är två språkig sedan födseln och olika kulturer kom in redan från början.
Han föddes i Flensburg.
Internationella utblickar
Mogens Amstrup Jacobsen poängterar att kyrkan är en del av en helhet.
– Den är världsvid.
Även i församlingen gör man internationella utblickar.
– Det känns naturligt.
Nu övar exempelvis kyrkokören in Den Nicaraguanska bondemässan. Ett verk som Carlos Mejia Godoy skrev under Somosadiktaturens hårda förtryck och på så sätt förde in de kristna i kampen mot diktaturen.
Smittar av sig
När Mogens Amstrup Jacobsen började i Gunnarsbyn fanns flera olika ombud för bland annat Lutherhjälpen. Han samlade dem alla i en grupp, vilket stärkte det internationella arbetet.
– Tillsammans har vi blivit mycket mer aktiva och det smittar av sig på omgivningen.
Han berättar bland annat, att församlingen tillsammans med Jokkmokks församling anmälde sig till demokratiseringsprojektet Global Påverkan. Sigtuna Folkhögskola var huvudman och projektet drevs tillsammans med Sida och Svenska Kyrkan. Gunnarsbyn blev utsedd till en av fyra placeringsorter för praktikanter i Sverige.
– Vi tog emot tre praktikanter. En från Island som jobbade med ekoturism, en från Peru som jobbade med befrielseteologi, att använda gudstjänsten och tron som något frigörande, och en svenska som jobbade med rättvisehandel.
Ambulerande präst
– Rättvis handel är konkret internationellt arbete. När vi blev Fair trade-diplomerade, som första församling i Sverige, var kyrkan fullsatt. Skoleleverna var där, företag hade givit sina anställda ledigt för att delta. Det visar hur stor plats församlingen har i Gunnarsbyns samhälle. Och i församlingsgården efteråt fick vi live via länk se och höra en grupp kvinnor utanför Nairobi berätta hur stor betydelse det har att vi säljer deras smycken i vår butik. Sådana möten gör att människorna här växer.
Måndagen den 16 februari åker Mogens Amstrup Jacobsen till Japan. Han såg jobbannonsen i somras i Kyrkans tidning, att Svenska kyrkan sökte ambulerande präster.
Svenska kyrkans ansikte
Idén är att i Asien bygga upp verksamhet i Japan, Korea, Filipinerna, Indien och Sri Lanka.
– Det finns olika önskemål och arbetet sker i tät samverkan med ambassaderna. Det här är ett tvåårigt projekt. Det finns inga trampade stigar, utan vägen blir till under tiden. I Japan finns det ett utrymme på ambassaden för mig att arbeta. Där ligger fokus på de svenskar som bor där. Det finns bland annat möjlighet till samtal och undervisning med konfirmander via skype och man kan försöka ha gudstjänster några gånger varje år. I Korea finns det många svenska företag och då är behoven annorlunda. På Filipinerna sitter många svenskar i fängelse och ambassaden där släpper kontakten sedan domen fallit. Där finns det behov av en diakonal insats. På Sri Lanka finns många svenska turister och ambassaden i Indien vill också att vi gör något i Nepal.
Mogens Amstrup Jacobsen säger att han och hans ambulerande prästkollegor i Latinamerika och Afrika blir ansiktet på Svenska kyrkans närvaro.
– Vi kommer vara en väg. Ambassaderna har en kontakt och det ska finnas krisberedskap.
Lena stort stöd
Han kommer fortsätta att jobba halvtid på hemmaplan och arbeta borta ett par veckor varannan månad. Hans båda barn tycker det är lång tid om han är borta tre dagar.
– Jag har ett stort stöd i Lena, både i mitt dagliga arbete och i det som nu kommer, säger Mogens Amstrup Jacobsen och syftar på sin hustru.
Samtidigt är han beredd att omvärdera sitt beslut om längtan efter pappa blir för stor.
– Men man ska inte vara rädd för att lägga ned om något inte fungerar. Om man inte lägger ned saker så kommer man inte att hitta på något nytt.