Arenan i Boden redo för toppfotboll – Piteå IF gästar

På fredagen är det stormatch i allsvenskan när Piteå IF möter Rosengård på Bodens energi arena – Norrbottens tveklöst vassaste fotbollsarena med plats för 5 000 åskådare. Men det var längesedan Boden hade något eget lag i de högre divisionerna.

Staffan Eklund, vd, och Kent Hedlund, arbetsledare för Bodens energi arena, ser fram emot att ta emot Piteås damer och Rosengård på fredagskvällen.

Staffan Eklund, vd, och Kent Hedlund, arbetsledare för Bodens energi arena, ser fram emot att ta emot Piteås damer och Rosengård på fredagskvällen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-09-01 08:30

– Det är jättekul att Piteå kommer hit och spelar. Jag har nyss haft dem på besök och de var väldigt positiva, säger Kent Hedlund som är arbetsledare på arenan, när vi träffas ett par dagar innan.

Staffan Eklund, vd i Bodens arenas fastighets AB, tillika kultur- och fritidschef i Boden, kan bara instämma.

– Det är en bra signal från Piteå att komma och marknadsföra damfotbollen så att fler tjejer ska vilja börja spela. Rosengård har dessutom många landslagsspelare och före detta internationella stjärnor så det borde locka fler att komma hit och se matchen, säger han.

undefined
Kent Hedlund ser fram emot att se allsvensk fotboll spelas på arenan.

Arenan är byggd på uppdrag av Bodens kommun till en kostnad av 125 miljoner kronor. Invigningen ägde rum 2008.

På den tiden hade Boden ett herrlag i superettan och det kunde komma upp till 2 000 i publiken till varje match.

Innan dess hade matcherna spelats på Björknäsvallen som också finns kvar. Det var trångt och det fanns bara naturgräs, så säsongen var betydligt kortare.

– Förutom att fotbollen var stor i Boden då, så hade man pratat mycket om att man ville kunna ha en arena där det även gick att ordna olika större event, det var därför man valde att bygga den, berättar Staffan Eklund.

undefined
Kent Hedlund och Staffan Eklund visar runt på den stora arenan med plats för 5 000 i publiken.

Utomhusarenan är godkänd för spel på internationell nivå. Den har 5 000 sittplatser under tak och kan byggas om med ett täckgolv för större konserter och shower för en publik på upp till 15 000 personer. 

Inomhus finns restauranger, VIP-avdelning, omklädningsrum samt en hall med plats för 1 500 sittande i publiken på de utfällbara läktarna plus 300 stående.

Driftskostnaden ligger på mellan åtta och tio miljoner kronor per år.

– Det som är absolut dyrast just nu är elen. Det är oerhört vanskligt och svårt att veta vad den ska kosta och samtidigt är det oerhört svårt att parera, säger Staffan Eklund.

undefined
Inomhushallen rymmer 1 500 sittande i publiken plus 300 stående.

Det var längesedan Boden åkte ur superettan och nu när BBK ligger i division 1 kan det komma mellan 200 och 500 personer på en match. När Trångfors IF damer spelar sina division 2-matcher är det något färre.

– Men syftet med tillkomsten var ju att det skulle vara annat här också och det tycker jag vi har lyckats med, framförallt de sista åren, säger Staffan Eklund.

Load Up North-mässan drar tusentals besökare varje år. De har också haft skotercrossevemang och stora konserter, berättar han. 

Boden Handboll spelar sina matcher i inomhushallen och även de äldsta ungdomslagen inom fotbollen spelar matcher på arenan.

– Oftast är det nog två matcher i veckan, säger Kent Hedlund.

undefined
Arenan har fina VIP-ytor och restaurang. Men någon extern aktör driver inte längre restaurangen, utan idrottsföreningarna får själva sälja korv och fika så att de ska kunna tjäna lite extra pengar till sin verksamhet.

Men de tycker inte att man kan stirra sig blind på hur framgångsrika seniorlagen är. 

Arenan utnyttjas också för träning.

– Den här tiden på hösten när fotbollen kör igång så är den bokad från 17 till 22. Det finns inga tider över, säger Kent Hedlund.

Särskilt under snösäsongen är fotbollslag från hela kommunen beroende av att ha den uppvärmda planen som garanterat ska vara öppen från 14 mars.

Visst kan de drömma om ett lag i superettan igen. Men allt handlar inte om elitidrott understryker Staffan Eklund.

– Det viktigaste med idrotten är väl att man har kul.

Ett lag i högsta divisionen kostar mycket pengar konstaterar han och frågan är om Boden och Bodens näringsliv är beredda att stå bakom det.

– Tittar man på ett lag i superettan i fotboll så har jag en känsla av att de omsätter mellan 30 och 50 miljoner kronor om året. Var ska en satsande förening få tag i de här pengarna i Boden idag?

Ett visst hopp tändes när H2 Green Steel etablerade sig – att det stora stålbolaget ska vilja gå in och stötta idrottslivet i kommunen.

– Det vet vi ju inte än, men vi kan alltid hoppas att stålbolaget vill hjälpa till att boosta all idrott i kommunen och få upp våra lag ännu högre upp i seriesystemen, säger Staffan Eklund.

Dessutom skulle det idag sviktande intresset för ungdomsidrott kunna få en nyinjektion av en ökad inflyttning till kommunen.

undefined
Staffan Eklund visar inomhushallen där Boden handboll spelar.

Men Staffan Eklund har också andra tankar om hur både arenan och andra anläggningar ska kunna nyttjas mer optimalt.

– Vi har ju börjat leva i en tid då man söker mer samarbete. Nu trycker hockeyn på för en ny ishall i Luleå, men här i Boden har vi isytor som inte utnyttjas till hundra procent under hela säsongen. Sedan kanske det finns någon annan idrott i Boden som inte har tillräckligt med träningstider. Ett samarbete skulle kunna vara intressant för båda kommunerna.

Bakgrund

De första fem åren ägdes arenan av det privata fastighetsbolag som också hade byggt den och hyrdes ut till ett kommunalt bolag.

2013 beslutades det att den skulle köpas av det kommunala bolaget Boden arena fastighets AB. 

Bolaget äger idag arenan men hyrs av kultur- och fritidsavdelningen, förutom de administrativa delarna som Bodens BK FF hyr och använder som kansli.

Hallhyrorna beslutas av politiken och driften sköts av kommunen. 

En arbetsledare och ytterligare tre anställda jobbar på arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!