Som företagare i besöksnäringen har Peter Engström varit hårt prövad under året. Han driver Bodens camping och bad som i somras hade 82 procents minskad beläggning. Storklinten som han också driver klarar sig förhoppningsvis bättre eftersom man där riktar sig mer mot svenska gäster.
Han är ordförande i företagarorganisationen Boden turism och vet att han inte är ensam om att drabbas.
– Pandemin slår fruktansvärt hårt mot branschen.
Ett rosa ljus färgar älven och himlen i skymningen när han tar emot på parkeringen. Han går före in på landgången in i receptionen där två anställda arbetar med uppackning och bokningar. Resten i den så gott som helt nyanställda personalstyrkan kommer i veckan för att lära sig arbetsuppgifterna inför nyöppnandet.
Tajmingen kunde inte ha varit sämre.
– Jag hörde just att Sverige har hamnat på Belgiens röda lista, säger han och låter lite trött.
Det spektakulära 47-miljonersbygget på Luleälven i Harads med tillhörande hotellrum, slog upp sina dörrar i januari. Det lockade resenärer från hela världen under de första månaderna. Hotellgästerna fick prova kallbad i älven, spa och exklusiv norrbottnisk mat.
Men när coronan kom slutade gästerna att komma. Sista april blev de tvungna att stänga och säga upp sina 13 anställda.
De följande månaderna brottades de med ekonomin för att försöka undvika konkurs. I början av november lyckades rekonstruktören få leverantörerna att gå med på en ackordsuppgörelse som innebar att de efterskänkte en del av sina fordringar. Arctic Bath var på banan igen.
Elva nya har anställts och 21 november anländer de första gästerna.
– Det blir tufft. De nya riktlinjerna påverkar oss så klart. De europeiska gästerna har svårt att ta sig hit, men som tur är har vi väldigt mycket svenska gäster som har bokat in sig. Så det finns hopp, även om det är ganska eländigt nu.
Till Arctic Bath kan man komma utan att trängas, poängterar han. Besökarna bor i egna små hus och det ryms bara drygt 30 gäster på anläggningen. De anställda ska få jobba med ansiktsmasker och det står handsprit överallt.
De har ekonomiska muskler att klara vintern, oavsett beläggning, men visst finns det en gräns, erkänner Peter Engström.
– Om coronan fortsätter att eskalera och vi får ännu hårdare riktlinjer, då kommer vi att tvingas stänga. Jag hoppas på ett vaccin.