Tog över ett år åtgärda arbetsmiljön: "Förhalade"

När arbetsmiljöproblemen på en gruppbostad i Bodens kommun inte åtgärdades satte till slut Kommunal ned foten och vände sig till Arbetsmiljöverket. "Jag tycker att de förhalade", säger Anna-Karin Nylund, ordförande i Kommunal Boden.

"Det fanns inte på kartan att det skulle ta över ett år för arbetsgivaren att åtgärda arbetsmiljöproblemen", säger Anna-Karin Nylund, ordförande i Kommunal Boden.

"Det fanns inte på kartan att det skulle ta över ett år för arbetsgivaren att åtgärda arbetsmiljöproblemen", säger Anna-Karin Nylund, ordförande i Kommunal Boden.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-05-11 18:30

Den 13 januari i fjol begärde Kommunal i Boden, enligt kapitel 6 paragraf 6a i arbetsmiljölagen, att arbetsgivaren skulle vidta ett antal arbetsmiljöåtgärder på en av kommunens gruppbostäder. Bland annat ställde facket krav på att kommunen skulle göra undersökningar och riskbedömningar av olika delar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt vidta åtgärder beträffande hot och våldssituationer på arbetsplatsen.

– Det har gått långt innan man lämnar in en 6,6a. Det är sista åtgärden, som man vidtar när man känner att man inte kommer längre. Skyddsombudet lämnade därför in 15 punkter, som vi ville att arbetsgivaren skulle svara på, säger Anna-Karin Nylund.

Enligt henne hade facket och arbetsgivaren ett antal möten för att beta av punkterna, men de kom bara till första och andra punkten.

– Vi fick veta att arbetsgivaren var medveten om det här och skulle ta tag i det. Sådant som de inte hade genomfört var på gång, bland annat skulle man utbilda personalen, göra uppföljningar, utforma rutiner och handlingsplaner. Det var även viktigt detta med avvikelser och tillbud, säger Anna-Karin Nylund.

Facket ville, att de synpunkter som skyddsombudet hade lämnat in skulle vara åtgärdade senast sista mars 2021.

– De sa att de jobbade på det och det gjorde även vi från vårt håll. Vi bedömde också att det var brister i ledarskapet. Vi ville att det skulle finnas en närvarande chef, som var tydlig.

Enligt Anna-Karin Nylund hade dock parterna olika uppfattning i den frågan. Hon upplevde, att arbetsgivaren skylde på coronapandemin.

– Man måste ända ta synpunkterna från skyddsombudet på allvar. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi, att det skulle ta så här lång tid. 

Arbetsmiljöverket avslutade ärendet i mitten av mars i år. Kommunal vände sig dit 24 maj förra året och begärde att myndigheten skulle meddela föreläggande eller förbud.

– Vi hade suttit i möten och ansåg att vi inte kom längre. Därför bestämde vi oss för att sätta ned foten ordentligt.

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion och efter det kom en ny enhetschef, enligt Anna-Karin Nylund, som tycker att det då började fungera mycket bättre. 

– Hon tog tag i den dagliga styrningen och rutiner. Det blev en tydlighet, men den största utmaningen är att placera nya brukare på rätt boende. Det är så viktigt för att det inte ska uppstå arbetsmiljöbekymmer.

Under hösten underrättade Arbetsmiljöverket Bodens kommun, att myndigheten övervägde att förelägga den att vidta ett antal åtgärder, Kraven avsåg bland annat att genomföra riskbedömning och vidta åtgärder kopplade till hot- och våldssituationer, utreda samtliga tillbudsanmälningar och vidta åtgärder utifrån dem samt anlita externa resurser för att komma till rätta med de brister myndigheten bedömde fanns i verksamheten.

Före jul framkom det vid en uppföljande inspektion, att arbetsgivaren fortfarande inte hade gjort vare sig någon riskbedömning gällande hot och våld eller handlingsplan med åtgärder. Först i januari, exakt ett år efter att skyddsombudet lämnade in sin begären enligt kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen, var detta genomfört.

Vid ett möte en månad senare framkom dessutom, att det var oklart huruvida personalen kunde använde befintligt larm för att kalla på hjälp. Den tog senare del av instruktionerna.

Arbetsmiljölagen

6 kap 6a § Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet.

Gör arbetsgivaren inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap. 7 § ska meddelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!