Lindberg jobbar både som bredbandskoordinator med bredbandsutbyggnad och med glesbygdsfrågor med fokus på service.
– Vi har intervjuat folk som tycker till så vi får en känsla av vad det finns för behov. Luleå tekniska universitet (LTU) har tillsammans med kommunerna varit ut och ställt frågor om vad som behövs. Man har intervjuat 50 personer och sedan även alla landsbygdsutvecklare, säger Lindberg.
Vård och transporter ansågs viktigast.
– Steg 2 handlar om infrastruktur. Kommunen har bredbandsfrågan och LTU, Ericsson, Terracom,Lunds universitet funderar över ny mobiltelefonteknik. 5 G som används i staden ska också kunna användas på glesbygden men man måste ändra tekniken lite grand. Målet är också att titta´på affärsmodeller för mobila tjänster.
Problematiken när man har tjänster i glesbygden är också att färre använder dem för det finns inte så många bybor i samma by.
– Det måste finnas flera människor i samma by som måste använda samma app i telefon, säger Johanna Lindberg.
Senaste tillskottet är att ha öppna data som alla kan se.
– Där kan man lägga var människor åker för evangemang för en bokningstjänst ifall folk vill samåka. Vi diskuterar en transportapp med företag i Stockholm. Jag förslog att vi skulle testa den i byar i Norrbotten för jag vet att kommunerna är intresserade. Det är inte lika komplext och blir enklare att hantera för det är färre transporter. Då sa man ja i projektet att testa i Norrbotten.