Apoteksförsäljningen i full gång

Nu är försäljningen igång av småföretagsapotek i hela landet. I Norrbotten ska elva av fjorton apotek privatiseras.- På Lavskrikan i Boden kommer vi fortsätta att ge kunderna lika bra service avsett ägare, säger platschefen, Jeanette Allocco.

Jeanette Allocco, apotekschef för Lavskrikan i Boden.

Jeanette Allocco, apotekschef för Lavskrikan i Boden.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-07-02 06:00
Riksdagen beslutade i april om lagändringar som gör det möjligt för andra än Apoteket AB att driva apoteksverksamhet.
I går trädde den nya lagstiftningen i kraft.
Målet med reformerna på apoteksmarknaden är att konsumenterna ska få ökad tillgänglighet till läkemedel, bättre service och större tjänsteutbud. Tills nya ägare är klara kommer de nuvarande apoteken att fortsätta att drivas av Apoteket AB.
Elva av fjorton
Förra måndagen öppnade OAB, Apoteket Omstruktering AB, möjligheterna att göra en formell intresseanmälan till de 150 apotek som bjuds ut till småföretagare och entrepenörer.
I Norrbotten handlar det om elva av fjorton som bjuds ut till försäljning, bland annat Lavskrikan i Boden. På arbetsplatsen finns åtta anställda.
Platschefen, Jeanette Allocco, oroas inte över en privatisering av verksamheten.
- Jag tror inte det finns någon risk att kvalitén eller servicen försämras. En ny ägare vill ju behålla kunderna och få fler som handlar här, säger Allocco.
Gunvor Fors-Keisu, är regionchef för norra delen av småföretagsapoteken från Gällivare i norr till Gävle i söder. I Norrbotten ska det bli fem småföretagsapotek.
Hemlig process
- Vi är mitt inne i en omstrukteringsprocess som inte så många vet så mycket om. I dag kan jag inte svara på hur många företag som är intresserade av att ta över apoteken i Norrbotten för det är hemligt. Det blir en senare fråga. Småföretagsapoteken kommer inte att tas över av en ny ägare
förrän vid årsskiftet. Läget just nu är att de som är intresserade ska välja apotek, säger Gunvor Fors-Keisu.
Hon berättar att det kom in hela 200 intresseanmälningar första 24 timmarna efter att 150 apotek sattes ut till försäljning.
- Det verkar vara ett stort intresse för den här typen av verksamhet. Efter man valt apotek får företaget i uppdrag av OAB att göra en affärsplan för varje apotek som själva kontrollerar hur finanserna ser ut för intressenten för att klara av driften.
Budgivning
- Finns det flera intressenter för ett apotek blir det budgivning. Köparen måste sedan söka tillstånd för att driva apoteket hos läkemedelsverket. Så det är en lång process för att bli godkänd, säger Gunvor Fors-Keisu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om