Målgruppen som ungdomshemmet i Sävast vänder sig till är skolpliktiga flickor.
Har inte ni en skyldighet att själva göra en anmälan och dokumentera eventuella skador vid den här typen av händelser?
– Absolut. Det är den rutinen vi har när det handlar om synpunkter, klagomål eller att det händer något i verksamheten. Det kan vara allt från att ungdomar, egen personal, anhörig, socialtjänsten eller vem det än är har klagomål eller synpunkter så hanterar vi dem inom ramen för vår egen kontroll, säger Tomas Fjellvind.
Är det gjort i det här fallet?
– Det kan jag inte kommentera, men jag kan säga att vi gör det i alla fall. Då gör man först en inledande bedömning av vad det är som hänt och hur det har kunnat hända. Man bedömer allvarlighetsgraden av det och måste alltid göra en bedömning om vi kan polisanmäla så att vi inte bryter mot någon form av sekretess.
Tomas Fjellvind tillägger, att om det är ungdomar som slagit eller misshandlat varandra så gör de generellt alltid en polisanmälan.
– Alla sådana här typer av ärenden hanteras i den egenkontroll vi har. Vi försöker identifiera om vi brustit, vad vi brustit i och hur vi kan åtgärda bristerna. Egenkontrollens syfte är att identifiera brister och risker i verksamheten för att förhindra att det händer på nytt.