Ansträngt i Boden - trots ljusning

Ekonomin i Bodens kommun är fortfarande ansträngd. Det visar den senaste delårsrapporten.- Resultatet är ändå bättre än rapporten från april, sade kommunalrådet Olle Lindström (M) när rapporten diskuterades i måndagens fullmäktigesammanträde.

Torbjörn Lidberg (S) kritiserade sättet på vilket parkeringsfrågan i Boden har hanterats, men kommunalrådet Olle Lindström (M) försvarade sig med att både ett p-däck och 30 nya platser i centrum är på gång. FOTO: leif hammarström

Torbjörn Lidberg (S) kritiserade sättet på vilket parkeringsfrågan i Boden har hanterats, men kommunalrådet Olle Lindström (M) försvarade sig med att både ett p-däck och 30 nya platser i centrum är på gång. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-10-20 06:00
I delårsrapporten efter augusti månad redovisas ett positivt resultat med 12,1 miljoner medan årsprognosen pekar på ett överskott på 2,3 vilket är 47,4 miljoner sämre än budgeten.
För styrelser och nämnder beräknas ett överskott jämfört med budgeten på 3,1 miljoner medan finansen antas ge ett underskott på 50,5 miljoner.
Prognosen för barn- och utbildningsförvaltningen är att den gör ett underskott.
- Det blir besvärligt att lägga en budget de närmaste åren. Under 2009 har vi tappat intäkter på 50 miljoner i skatter och bidrag, sade Lindström.
Fortsatt utflyttning
Den totala sjukfrånvaron för perioden januari-juli var 6,4 procent vilket är 0,2 procent högre än för samma period 2008.
- Tyvärr fortsätter utflyttningen. Ett 70-tal har lämnat kommunen under årets åtta första månader. Sedan kan jag inte hålla med om att vi skulle ha låg arbetslöshet. Tvärtom är många unga arbetslösa, sade Torbjörn Lidberg, gruppledare för socialdemokraterna.
Lidberg frågade också vad alliansen gör för att minska konsekvenserna när försvaret minskar sin personal och varför den inte agerat när distansapoteket försvunnit.
- Positivt är Bodensias ansiktslyftning och bygget av gallerian, som dessutom är fullbokad. Vi får ett levande centrum.
Under debatten gled man också in på beslutet om nedläggning av Parkskolan.
Lidberg menade att det handlade om svenskt rekord
i odemokrati, men fick mothugg av såväl Olle Lindström som Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Fullmäktige godkände delårsrapporten i sin helhet. Man godkände också att de förvaltningar som fortfarande prognostiserar underskott uppmanas att vidta åtgärder för att som lägst uppnå en budget i balans.
Kritisk till p-frågan
4 Kan Olle Lindström garantera att parkeringsdäcket står klart före H & M:s etablering i Boden? Vilka andra åtgärder avser kommunalrådet vidta för att tillgodose bilplatser i centrum?
Torbjörn Lidberg hade ställt en interpellation angående parkeringsbehovet i centrum, som kommer att öka när gallerian öppnar och menade under debatten att parkeringsfrågan blivit ett stort misslyckande.
Trettio platser till
Olle Lindström svarade:
- Eftersom vi är beroende av en överenskommelse med andra närstående markägare kan jag inte ge någon garanti. Men frågan är i högsta grad prioriterad.
- Förutom arbetet med p-däcket planeras nu för att snabbt kunna skapa ytterligare gatuparkeringer i centrum. Det beräknas kunna ge cirka 30 platser, sade Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om