"Anställ fler deltidsbrandmän"

Under onsdagen besökte LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson räddningstjänsten i Boden. Fackliga frågor som togs upp var ersättningen för sovande jour och att det ska anställas fler deltidsbrandmän.

Räddningstjänsten i Boden fick besök av LO-folk under onsdagen. Fr syns räddningschefen Bengt Nilsson, Erland Johansson,Lofackensordförande, Claes Nordmark, kommunalrådskandidat för S i Boden, Anna-Karin Nylund, Kommunal och LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Räddningstjänsten i Boden fick besök av LO-folk under onsdagen. Fr syns räddningschefen Bengt Nilsson, Erland Johansson,Lofackensordförande, Claes Nordmark, kommunalrådskandidat för S i Boden, Anna-Karin Nylund, Kommunal och LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Lena Leffler

BODEN2018-09-05 21:12

Besöket i Boden är en del i LO:s valturne. Kommunal hade ordnat ett arbetsplatsbesök på räddningstjänsten för Torvaldsson och övrigt följe. Han mötte först räddningschefen Bengt Nilsson och hade sedan en kortare träff med personalen för att diskutera fackliga frågor. LOs ordförande tycker det är fantastiskt att brandförsvaret stod pall, trots tre megabränder i landet och 213 bränder i Norrbotten.

– Vi är ju många i dag som står i en enorm tacksamhetsskuld till räddningstjänsten i dag. Jag var inte medveten om att Norrbotten var ett av län som var så hårt drabbat.

Enligt Bodens räddningschef Bengt Nilsson är det tack vare erfarenheterna efter den stora Bodträskforsbranden och ett återinförande av brandflyget som man tacklat sommarens alla bränder.

– Vi har nog haft 35 bränder om dagen på skilda platser i länet och det är mycket och exceptionellt. Det är värmen och åsknedslag som gjort att de uppstått, säger han.

Några synpunkter som nådde LO-basen under mötet med personalen var att man måste bygga ett bättre och tätare brandförsvar i framtiden. Kommunalrådskandidaten Cles Nordmark fick också ta med sig kravet att de som jobbar i deltidsbrandkåren måste bli fler.

–  Vi har ägnat stor tid tyvärr och inte satt in människor för dem som gått i pension från deltidstjänster och vi har minskat organisationen. Om vi inte har styrkan med de extra deltidsbrandmännen kan vi inte reda ut de stora bränderna. SMHI har sagt att dessa bränder kommer att ske tätare då måste vi också investera så det finns tillräckligt att rekrytera inför nästa säsong

Måste det uppstå storbränder för att man ska ta tag i frågan med deltidsbrandmän?

– En motiverad och relevant fråga. Det ska inte behövas och man har sagt länge att man ska titta på det, men det faller i glömska. Utan den samverkan som fanns häruppe hade vi inte klarat alla bränderna, säger räddningschefen Bengt Nilsson.

Från fackligt håll togs det även upp jourtjänstgöringen. Om man jobbar på räddningstjänsten och i ambulansen har man kort inställelsetid. Det betyder att man måste sova på stationen och för det får man 30 kronor i timmen i jourersättning.

–  Det skulle inga andra näringsgrenar acceptera, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Vad kan du göra?

– Det är en förhandlingsfråga. Det bestämmer vi över. Det är bara för Kommunal att i nästa avtalsrörelse driva frågan att man ska ta bort jourtjänstgöring, säger Thorwaldsson.

En utmaning blir det också att locka tillbaka de brandmän som lämnat Kommunal och gått med i Brandmännens Riksförbund. I dag finns bara fem kommunalare kvar av 25 anställda.

– Det är jättemånga som lämnat Kommunal och det har skett nu, säger räddningschefen Bengt Nilsson.

– Ja, det är oroande, men det har skett på fler ställen än Boden. Jag vet att Kommunal jobbar väldigt hårt för att vinna tillbaka förtroendet hos dem som jobbar i brandförsvaret. Kollektivavtalet äger ju Kommunal. Så räddningschefen förhandlar för dem som finns kvar och de övriga får hängavtal, säger LO-ordföranden.

Besöksdagen i Boden avrundades med ett torgmöte vid socialdemokraternas valstuga på gågatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om