Anrik loge flyttad och återuppbyggd – invigs med tårta

För andra gången i dess cirka 150-åriga historia har den åttkantiga rundlogen flyttats och åter byggts upp. Den här gången på hembygdsområdet i Boden och vad passar väl bättre än att inviga den på Hembygdgårdarnas dag nu på söndag.

Karl-Eric Johansson och Kaisa Olsson öppnar logen som nu står på plats på hembygdsområdet. På söndag är det invigning i samband med Hembygdgårdarnas dag.

Karl-Eric Johansson och Kaisa Olsson öppnar logen som nu står på plats på hembygdsområdet. På söndag är det invigning i samband med Hembygdgårdarnas dag.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-08-04 15:55

Det är Boden Överluleå hembygdsförening som är huvudman för projektet. Om tre år firar föreningen 100 år och precis lagom i tid hittade de den stora timrade logen i Hortlax, Piteå kommun. Tanken att skaffa en har funnits länge och det var föreningens vice ordförande, Bertil Eriksson, som hitta den.

Innan själva byggprojektet startade med markberedning och grundarbete så var det mycket formalia föreningen var tvungen att ordna med, såsom finansiering och olika tillstånd. 

– Det skulle vara rivlov, bygglov, marklov och markundersökningar. Vi sökte alla lov man ska ha, säger Kaisa Olsson, sekreterare.

undefined
Det behövs en rejäl nyckel till den cirka 150 år gamla rundlogen.

Karl-Eric Johansson, ordförande, berättar att allt inte är klart, exempelvis hade han tagit med sig brandsläckaren.

– Det gäller att hitta bra användare, så att det skapas positiva vibbar kring det här och vi har hittat olika samarbetspartners, säger han och nämner bland annat tisdagsträffarna för veteranbilsentusiaster, som lockar många.

– Det var musikkonsert här en kväll när det regnade. Det är precis till sådant, som den ska vara till för, säger Kaisa Olsson.

Det är det som är deras mål med projektet, att erbjuda en större samlingslokal under sommaren för olika aktiviteter som marknader av olika slag, utställningar, musikevenemang och barnaktiviteter.

Föreningens ändamål är att slå vakt om bygdens kulturarv. Den framhåller betydelsen av traditioner och landskapsmiljö samt medverkar till bevarande av natur och kultur.

undefined
I den här delen har Boden Överluleå hembygdsförening planerat att bygga ett loft. Kaisa Olsson, sekreterare, och Karl-Erik Johansson, ordförande.

Den officiell invigning sker kring lunchtid på söndag. Då kommer även Erica Duvensjö, byggnadsantikvarie, att berätta om byggnaden.

– Det finns olika typer av logar, säger Kaisa Olsson.

Logen hade ursprungligen en övre våning och Karl-Eric Johansson förklarar, att sak som återstår är att i en del av den göra en andra våning, ett loft med en trappa upp.

– Vi hoppas kunna göra det i oktober i år och där kan man ha mer eller mindre permanenta utställningar.

undefined
1872 är den äldsta inskriptionen man hittat i logen.

Logen behöver målas, men få stockar har behövt bytas ut. Den äldsta inskriptionen på en av väggarna är från 1872.

Det blir invigning med tal och musikunderhållning med Sara Wohlin Zerpe.

– Och tårta! Det var väl ett av kraven från Jordbruksverket för att stötta projektet, att det ska vara publikt och invigning, säger Kaisa Olsson och föreningen har då tolkat det som att det ska vara tårta.

Karl-Eric Johansson tror inte det kommer så många som 100, så det är beställt tårta till 90 personer. Så de som är sugna på tårta måste komma i tid.

Dagen bjuder även på friluftsgudstjänst och marknad med allehanda hantverk, rökt fisk och nybakad mjukkaka - så klart. 

– Sågen ska vara i gång och långlogen är öppen. Vi har totalt 20 utställare av konst, hantverk och mat, säger Kaisa Olsson.

undefined
Objudna gäster har ockuperat en liten, liten del av taket i logen.

Logen är cirka 150 år gammal. Golvytan är omkring 145 kvadratmeter och logens högsta höjd är cirka sex meter.

Finansiering av projektet görs med bidrag från EU, Jordbruksverket, Spira Mare, Leader, Bodens Kommun och Boden Överluleå Hembygdsförening, som är huvudansvarig för projektet.

Entreprenör för det är Unbyggarna.

Bodens fotoklubb har fått i uppdrag att dokumentera hela processen från nedtagning i Hortlax till uppsättning i Boden på hembygdsområdet.

Karta: Bodens Hembygdsområdet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!