263 unga män och kvinnor ryckte på måndagen in på Norrbottens regemente, I 19. Av dem är 50 kvinnor. Senare i år rycker ytterligare ett 100-tal värnpliktiga in, varav ett tio-tal kvinnor. Artilleriregementet, A9, tog emot 100 rekryter, varav 47 är kvinnor.
På förbandet har man redan under våren anpassat verksamheten i samband med virusutbrottet.
– Vi valde att ställa om de värnpliktigas hemresor. De blev då kvar här en längre period. Man komprimerade utbildningen och sedan hemförlovades de lite tidigare, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på I 19.
På Ängesholmen inrättades ett sjukkvarter. Där har de som hade coronasymtom kunnat inkvarterats och där är man ånyo redo att öppna från och med måndagens inryckning.
– Vi testar inte alla, men vi kommer att testa dem som har symtom. Vi har testat lite tidigare också, men nu kommer det att vara mera, säger Anna-Lena Hesse.
Inför inryckningen har Försvarsmakten uppmanat alla som har symtom att stanna hemma.
– De ska inte komma hit om de känner sig sjuka. En del kanske är rädda att de ska bli polisanmälda om de uteblir, men bara de ringer och talar om att de är sjuka så räknas det som att de är inskrivna. De får komma när de varit symtomfria i 48 timmar.
Man har anpassat själva inryckningen, så att det är glesare i leden när de ska skriva in sig. Då får hämta sin utrustning utomhus i stället för att gå in på förrådet.
För att minska resandet får de inte åka hem de första fyra veckorna.
– Och självklart följer vi de vanliga riktlinjerna, säger Anna-Lena Hesse.
Försvarshälsan har vidtagit flera förebyggande åtgärder och bland annat informerat alla kompanier, som tar emot rekryter.
Erik Sternrot, Södertälje, är en av dem. Han tyckte det kändes bra, även om han var lite osäker på vad som komma skall. Han ser fram emot gemenskapen och att "få lite pli på sig". Han ska utbildas till stridsvagnsskytt och till skillnad från Tilda Rosén har han varit mycket upp i norr. Det är första gången för henne och hennes befattning är stridsvagnschef.
Då kanske du får basa över Erik?
– Ja, kanske så att det blir lite pli på honom, säger Tilda.
Hon har aldrig gjort något liknande och ser det som en nystart. Att det blev lumpen berodde på att hon ville göra något efter gymnasiet, men visste inte riktigt vad, bara att hon vill utvecklas. Därför mönstrade hon.