Annorlunda metod får sjöarna att leva upp

Genom att fiska upp tonvis av mört och braxen bekämpas algblomningen i Bodens insjöar. Det handlar om ett stört ekosystem som behöver rättas till.

Eemeli Koivisto och biologen Arto Hautala från Finland har anlitats för att sköta det storskaliga reduktionsfisket i Boden. Till högre Robert Westin, miljökonsult.

Eemeli Koivisto och biologen Arto Hautala från Finland har anlitats för att sköta det storskaliga reduktionsfisket i Boden. Till högre Robert Westin, miljökonsult.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2020-09-02 19:06

Under tre veckor i september arbetar specialistföretaget Klara Vatten med att fiska bort så mycket så kallad vitfisk som det bara går i sjöarna i centrala Boden, där det länge har varit stora och återkommande problem med algblomning. 

De anlitade fiskarna, som denna dag håller till på Svartbyträsket, använder ekolod för att lokalisera fiskstimmen och tar sedan upp dem med not. 

Redan tidigare i sommar har det fiskats vitfisk men då i mindre omfattning med ryssjor. 

Det är tredje säsongen som de genomför storskaligt så kallat reduktionsfiske i Boden och det handlar om sjöarna Svartbyträsket, Bodträsket, Buddbyträsket och ifjol även Vittjärvsträsket. Det är grunda sjöar med liten genomströmning och en övergödningsproblematik. Cirka 100 ton fisk har tagits upp.

– Vitfisken, exempelvis mört och braxen, äter det som kallas för zooplankton, det vill säga djurplankton. Och djurplankton äter växtplankton som orsaker algblomningarna, förklarar Sara Chlot, miljöstrateg i Bodens kommun.

Därför behöver man få bort vitfisken. Däremot vill de att rovfiskar som abborre och gädda ska överleva, så dem slänger man tillbaka i sjön igen efter fångsten.

Projektet finansieras till 90 procent statligt i form av LOVA-bidraget, som kommunen har sökt hos länsstyrelsen och som finns till just för lokala vattenvårdsprojekt. 

Vitfisken transporteras till Bodens biogasanläggning för att bli fordonsbränsle. 

Kan man inte äta fisken?

– Det finns exempel på att man gör den till fiskfärs. Men då behöver man göra analyser på fisken så att den inte har gifter i sig och sedan är det ganska mycket som krävs kring tillstånd för att börja leverera livsmedel. Men tankarna finns, säger hon.

Miljökonsulten Robert Westin har lett i fisket tidigare i sommar. Det har känts som ett viktigt arbete.

– Övergödningen har lett till gigantiskt stora algblomningar. De har varit så kraftiga att det har legat som en grön gegga på sjön. Det gör det inte nu längre. Det är ett stört ekosystem som behöver få tillbaka balansen igen.

Effekten märks på flera sätt.

– Förut såg vi aldrig en människa här och vattnet var till och med giftigt och farligt i vissa perioder. Nu kan man bada igen utan problem och man ser folk som paddlar kajak, är ute och åker båt och barn och ungdomar som fiskar. Sjösystemen lever upp och på grund av vårt jobb så det känns otroligt meningsfullt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!