"Anläggningen i dag håller inte måttet"

Bodens kommun bygger ett nytt VA-ledningsnät och ska sätta upp avloppsreningsverk samt vattenverk till befintlig skidanläggning och stugområde. "Storklinten har i dag en anläggning som inte håller måtten", säger projektledaren Nils Hansson, Bodens kommun.

Nils Hansson, projektledare för va.

Nils Hansson, projektledare för va.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-09-23 19:20

2018 beslutade kommunfullmäktige om verksamhetsområde för vatten och avlopp i Storklinten mycket på grund av utökningen av stugor. I dag finns ett gammalt avloppsnät och infiltrationsanläggning.

– När kommunen nu övertar ansvaret för vatten och avlopp samt att det finns en plan för utbyggnaden har Skicamp inte behövt åtgärda sin gamla anläggning. 

I dag grävs ledningar från platsen där det ska bli reningsverk och vattenverk upp till det befintliga stugområdet, restaurangen och servicebyggnaden. 

–  Det är årets etapp. Storklintens anläggning, liksom alla privata stugor på Urberget, ska kopplas på va-nätet. Nya området Klintbacken är nästa års etapp för va-utbyggnad.

Allt arbete med ledningsnät sker i egen regi.  Årets kostnader för etapp 1, utbyggnad av va-ledningsnät från avloppsreningsverk och vattenverk uppskattas till 18 miljoner.

– Vår budget är grovt uppskattad. Vi ska slutföra upphandlingen av vattenverk och avloppsreningsverk. Vissa kostnader från årets budget för dessa kommer att överföras till 2021.

Nästa år 2021 fortsätter va-utbyggnaden med Klintbacken som beräknas till nio miljoner. 2022 sker renovering/ ombyggnad av VA-ledningsnät i befintligt stugområde för åtta miljoner. Kommunen får in intäkter när allt är klart.

– Det handlar uppskattningsvis om 6-9 miljoner i anläggningsavgifter från privatpersoner och Skicamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om