Anhöriga: Vi hoppas inte polisen släpper försvinnandet

Försvunne Mikael Simonssons anhöriga har reagerat över polisens knappa information om utredningen, men även efter bristen på kontakt efter kroppsfyndet i Boden." Vi var rädda att det var Micke, men ingen ringde oss", säger systern Helena Strömgren.

Det har nästan gått ett år sedan Mikael Simonsson försvann från stugan i Notsel.

Det har nästan gått ett år sedan Mikael Simonsson försvann från stugan i Notsel.

Foto: Montage

Boden2021-06-03 17:00

11 juli i fjol försvann Mikael Simonsson från familjens stuga i Notsel. Anhöriga slog larm och polisen inledde en förundersökning, som rubricerades som misstänkt människorov. Efter att snön lade sig förra året upphörde sökinsatserna.  I dag vet inte anhöriga riktigt vad polisens arbete innebär i det pågående fallet.

– Jag känner mig besviken när det gäller uppgifter om min brors försvinnande. Jag förstår att polisen har mycket saker att göra och nya ärenden men vi hoppas att man inte släpper försvinnandet, säger Helena Strömgren.

Familjen har en ny kontaktperson från 28 oktober. Det är Helenas svägerska Simone Westerberg Skoog.

– Sedan jag kom in i bilden har kommunikationen mestadels handlat om att polisen besvarat de frågor som vi själva ställt till dem. Vid första kontakten gjorde vi en framställan, dvs en förfrågan där vi bad om att få ut viss dokumentation i fallet och frågade bland annat om det fanns en speciell åklagare som ledde förundersökningen eftersom det ger en indikation om brottsmisstanke och om det finns misstänkta, säger hon.

Enligt henne kom senast "spontana" mejlet från polisen den 9 april.

– Däremellan är det vi som hört av oss, påmint om våra begärda uppgifter, frågat hur det går med fallet och ifall polisen fått tips om samma saker som vi anhöriga hört "på byn", säger Simone.

I aprilmejlet skriver även P-O Andersson att man kommer att köra med drönare/helikopter så snart snön är borta och innan lövsprickning. Därefter har det inte skett någon kommunikation alls till anhöriga förrän efter media pratat med Andersson. Då kom ett mejl till Simone om att polisen kört med helikopter i maj över Notsel.

– Det var därför jag försökte nå polischefen. Min sambo blev faktiskt så upprörd över att jag inte nådde fram att han själv hyrde en privat helikopter som flög över området. Det känns inte klokt att det varit ute två helikoptrar över samma område, säger Helena Strömgren.

Familjen reagerade också starkt över polisens fynd av kroppsresterna vid Svedjeberget.

– Det är klart att tankarna snurrade kring att det kunde varit Micke som man hittat. Det går så mycket rykten vad som hänt honom efter försvinnandet. Då hade polisen åtminstone kunna ringa och säja att det inte var honom de hittat, säger Helena Strömgren.

Helena Strömgren, syster till den försvunne Mikael Simonsson.
Helena Strömgren, syster till den försvunne Mikael Simonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!