Ålning medelst hasning - fast det är frivilligt
Kristine Lindqvist, A 9, tycker förslaget att ta bort den allmänna värnplikten i fredstid och i stället införa en frivillig grundutbildning är bra.- Som det nu är finns det folk som vill göra värnplikten, men inte får. Samtidigt finns det folk som inte vill vara här och saknar motivation.
- Det är inte bara män som ska försvara oss. Det är något gammalt som hänger kvar, men som inte har någon mening.
Kristine Lindqvist tycker tiden på A 9 har varit rolig och menar att det finns tillräckligt många som vill göra värnplikten för att grundutbildningen ska kunna ske på frivillig grund. Hon påpekar att nu nekas många som vill och i stället hamnar de i utbildningsreserven.
"Fler blir intresserade"
Hon har kamrater som vid mönstringen sa att de inte ville göra lumpen, men som har tvingats. Som gruppchef upplever hon att det är lättare att leda kamrater som vill lära sig.
- För oss som vill vara här kan det vara jobbigt att samarbeta med dem som inte gör sitt bästa. Ibland drar det ned tempot i utbildningen.
Hon tror inte att folkförankringen kommer att påverkas negativt av en förändring i fredstid, eftersom det fortfarande är samma mängd värnpliktiga som ska göra grundutbildningen.
- Jag tror också att fler kommer vara intresserade om den blir tre månader. Ett år är lång tid. Så av det jag har hört om det här förslaget så tycker jag att det verkar bra.
Jan Mörtberg, chef på I 19, säger att förslaget om en frivillig grundutbildning är en logisk utveckling. Han tillägger att förslaget innebär att man kommer tillrätta med att folk kastas i fängelse för brott mot totalförsvarsplikten.
"Inga värnpliktsfabriker"
- Jag hoppas att grundutbildningen blir bred och kommer att likna dagens utbildning med värnpliktsförmåner. Det är bra ett den är försvarsmaktsgemensam och vi borde kunna samordna utbildningen inom garnison nord. Men jag är negativ till värnpliktsfabriker, utan alla förband ska kunna genomföra grundutbildning.
Det ger en lokal förankring som även underlättar rekryteringen till hemvärnet på plats. Däremot anser Jan Mörtberg att förslaget att slopa den allmänna värnplikten utmanar folkförankringen.
"Ingen yrkesarmé"
Leif Pettersson, suppleant i försvarsutskottet (s), säger att partiet är helt emot att den allmänna värnplikten slopas.
- Vi vill inte se en yrkesarmé. Frivilligheten under fredstid banar väg för det. Vi tycker att fler ska göra värnplikten för att försörja grundorganisationen och hemvärnet. Därför tycker vi det är bra med en tre månaders grundutbildning.
FAKTA Totalförsvarsplikten
I går kom ett delbetänkande från en utredningskommitté som föreslår att lagen om totalförsvarsplikt ska finnas kvar, men inte tillämpas med mindre än att försvarsberedskapen kräver det.
Utredarna vill från och med den 1 juli 2010 införa en tre månader lång försvarsgemensam grundutbildning.
Den frivilliga grundutbildningen ska vara öppen för alla svenska medborgare över 18 år oavsett bakgrund. De som påbörjar utbildningen ska ha klarat nödvändiga tester.
Utredarna vill från och med den 1 juli 2010 införa en tre månader lång försvarsgemensam grundutbildning.
Den frivilliga grundutbildningen ska vara öppen för alla svenska medborgare över 18 år oavsett bakgrund. De som påbörjar utbildningen ska ha klarat nödvändiga tester.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!