Allt groll är glömt - nu går dom samman

S, V och Mp har kommit överens om en valteknisk samverkan i Boden.- Vi lägger allt gammal groll bakom oss för att få igång en framgångsrik opposition, säger Pettersson.- Vi måste visa att vi kan lita på varandra, sedan får vi se vart det leder, säger Bosse Strömbäck (V).

Nu är Bosse Strömbäck (V) glad igen efter att Bodenalliansen sparkade ut partiet från samarbetet.  Foto: lena leffler

Nu är Bosse Strömbäck (V) glad igen efter att Bodenalliansen sparkade ut partiet från samarbetet. Foto: lena leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-03-31 06:00
I söndags träffade socialdemokraterna Leif Pettersson, Torbjörn Lidberg och Britt-Marie Loggert-Andrén vänsterpartiets Bo Englund och Bosse Strömbäck för att diskutera framtida samarbete. Efter det givandet mötet var partierna eniga om en valteknisk samverkan som även inkluderar Miljöpartiet.
Ser framåt
- Vi får komma överens om styrelseposter framöver vilket blir nästa arbete. Jag tycker det känns lite som en nytändning. Vi har haft bra samtal om politik och vad partierna tycker och tänker och känner en viss förväntan i luften. Nu lämnar vi det som varit och ser i stället framåt mot det som kommer, säger Leif Pettersson, arbetarekommuns ordförande.
- Jag tycker det känns bra och självklart att vi har en matematisk valsamverkan. Det maximerar att oppositionen i Boden får så många platser som är möjligt. För att sedan nå en väg till alla typer av politiska framgångar krävs att det finns en hundraprocentig tillit.
- Nu när vi är i opposition så får vi väl visa att vi är värdiga att samarbeta och kan lita på varandra. Vi får väl börja med att testa lite först och första steget har vi klarat av blixtsnabbt. Det känns en lättnad när sådana här processer är över. Nu kan vi titta framåt politiskt, säger Bo Strömbäck, gruppledare för Vänsterpartiet.
Lika positiva tongångar hörs hos Miljöpartiets gruppledare Catarina Ask som tillsammans med Agneta Granström mött de andra partierna för diskussioner.
Bredd i politiken
- Det gick jättebra. Jag tycker man ska vara öppen i samarbetet och dela med sig. Det har även Miljöpartiet gjort inom alliansen. Det som gick snett var när vi tog bort konsensusregeln inom alliansen efter 2006, för då föll kommunikationen och småpartier fick inte ha en avvikande mening. Nu ser Miljöpartiet fram emot att få nya diskussionspartners. Om vi ska ha en valteknisk samverkan så måste var och ens politik få en viss genomslagskraft. Det blir en bredd i politiken att man är generös med varandra. Det var tungt när alliansen sprack, men nu bygger vi framåt i stället mot 2010, säger Catarina Ask.
Hur tror du alliansen reagerar på ert samarbete?
- Jag tror inte att de blir rädda, men det är en felbedömning, säger Bosse Strömbäck (V) och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om