Allt fler ungdomar använder droger

Droganvändandet har ökat bland Bodens högstadieelever. Det visar kommunens drogenkät som presenterades under onsdagen.- Det är klart allvarligt. Näthandeln gör det lättare att köpa droger, säger Urban Nyström, socialförvaltningen.

Urban Nyström, socialförvaltningen i Boden.

Urban Nyström, socialförvaltningen i Boden.

Foto: Kurt Engström

BODEN2010-04-28 18:35

Eftersom hans gamla tjänst på socialförvaltningen är nedlagd vad gäller det förebyggande arbetet i alkohol och drogfrågor så delgav han bara barn- och utbildningsnämndens ledamöter muntligt vad högstadieelevernas drogenkät visat.- Vi gör fortfarande samma årliga enkät sedan 1993 men har inte tid för rapporter, men gör muntliga föredragningar, säger Nyström.

Enkäten är gjord för ett halvår sedan. Mest alarmerande är att 7 procent av niondeklassarna prövat droger 2009 jämfört med 2008 års siffra på 1,7 procent.
- Om vi tar gruppens sju procent, rör det sig om 20-25 elever av ungefär 300 elever, men det är ett tjugotal för mycket.
- Socialförvaltningen och polisen märker en ökning av inte minst näthandeln som exploderade under 2008. I dag är det lätt att köpa droger via internet. Boden har ju legat extremt lågt tidigare om man ser på siffrorna i mitten av 1990-talet, säger Nyström.

En annan nyhet är att rökningen gått upp lite grand enligt Nyström de senaste tre åren. 1999-2000 var det högsta siffrorna vad gäller rökningen. Förr var det mest tjejer som rökte.
- I dag är det samma ökning bland killar och tjejer vad gäller rökningen, säger Urban Nyström.
Beträffande alkoholen så händer det inget dramatiskt enligt Nyström.
- Alkoholkonsumtionen bland högstadieelever har legat på samma nivå de tio senaste åren. I slutet av 90-talet så hade minst 60 procent av niondeklassarna prövat alkohol.
- I dag ligger siffran på runt 40 procent för eleverna i nionde klass. För elever i åttonde klass handlar det om 7-19 procent, säger Urban Nyström.

Skälet till att alkoholsiffrorna inte rakar i höjden beror på att många ungdomar gör en senare alkoholdebut.
- Många har förstått att det är smart att vänta tills de växt färdigt. De ungdomar som däremot håller på med spice, hasch är ett annat klientel. Oftast är det ungdomar som redan har en problembild och som känner ett utanförskap.
- Den handlar om unga som på något sätt inte mår så bra. Alkohol dricker alla ungdomar oavsett om de mår bra eller dåligt. Alkohol är också socialt accepterat, säger Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om