Alliansen röstade ja - Korpen blir F-9-skola

I går klubbade alliansen igenom den nya strukturplanen för skollokaler i Boden på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.- Vi ogillar att Korpenskolan ska bli en F-9-sko-la. Kommunen bör hellre satsa på mindre skolenheter, säger Anna-Karin Nylund (S).

Anna-Karin Nylund (S).

Anna-Karin Nylund (S).

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-03-29 06:00
På sammanträdet handlade det om två ärenden som oppositionen inte kunde enas med alliansen om, det ena var strukturplanen och det andra var ett medborgarförslag om att göra om Hedens skola till en F-9-skola.
- Vi socialdemokrater yrkade avslag på strukturplanen eftersom det handlar om en stor enhet som inte är lämplig för småbarn. Vi kanske pratar om att det ska rymmas 500 elever på Korpenskolan. Vad får det för konsekvenser för andra skolor i närområdet? Jag har inte träffat en enda som vill ha en F-9skola på Korpen, säger Nylund.
- 500 elever är siffror som inte ens den kommunala skolan kommer upp i. Vi har en del friskolor som också tar elever i Boden. Vi
i alliansen tycker däremot att strukturplanen är en chans för Bodens kommun att visa att vi satsar på förskolan och skolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Rigmor Åström (M).
S yrkade avslag
Enligt Åström är det väsentligt att få igenom strukturplanen för att kunna begära medel från fullmäktige för framtida investeringar.
- Vi anser att Korpenskolan är en mycket lämplig F-9-skola med tanke på den i dag redan kringbygga gården och närheten till skogen, säger Åström.
Socialdemokraterna yrkade avslag på strukturplanen.
- Vi hade gärna sett olika förslagsalternativ och inte bara Korpen eftersom det ska byggas en skolstruktur som ska vara långsiktig. Men det lyssnade inte alliansen på, säger Anna-Karin Nylund.
Oppositionen fick heller inga svar på vilka upptagningsområden som kan bli aktuella var gäller Korpens blivande F-9-skola.
- Att lägga ned så mycket pengar på strukturplanen är skrämmande, säger Anna-Karin Nylund.
- Det som gjorde mig lite paff var att oppositionen inte hade några egna alternativ förutom att de tycker om små enheter, säger Åström om kritiken gällande kostnaderna och storskaligheten.
Stänger inga dörrar
Medborgarförslaget gäller Hedens elever som i dag går sjätte klass på högstadieskolan Korpen. Socialdemokraterna yrkade bifall till medborgarförslaget och stänger inga dörrar till en F-9-skola i Heden.
- Vi var kritiska redan när det blev så att sexorna skulle gå på Korpen, säger Anna-Karin Nylund.
- Att göra Hedenskolan till F-9-skola är ett drömscenarium. Det är alldeles för få elever för att det ska fungera och är inget långsiktigt, bärkraftigt alternativ. Då krävs det även att det görs investeringar på skolan, säger Rigmor Åström (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om