"Alla ställer upp på Lassbydagen"

I helgen var det åter dags för dagen D. Eller den årliga folkfesten i Lassbyn då bybor möttes, trivdes och mindes hur det var förr i byn.

Paret Bore och Margareta Pettersson, Örebro, var speciellt inbjudna till Lassbydagen. Margaretas farfar Efraim Pehrsson jobbade som forstmästare vid den gamla herrgården i byn. FOTO: Lena Leffler

Paret Bore och Margareta Pettersson, Örebro, var speciellt inbjudna till Lassbydagen. Margaretas farfar Efraim Pehrsson jobbade som forstmästare vid den gamla herrgården i byn. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-07-13 06:00

Lassbydagen är ett arrangemang som hållits i byn sedan 2000, med brännbollsturnering för de yngre och lite kulturella inslag med dragspelsmusik och sång och mat för de äldre i hembygdsgården.

Dragspelaren Krister Gustafsson är en gammal hemvändare som nu bosatt sig för gott i byn efter att tidigare levt periodvis i Luleå. Krister Gustafsson har spelat sedan han var mycket ung.
Bra låt
- Jag gick ofta förbi ert hus när du var liten och husets väggar skakade.Jag förstår inte hur din mor stod ut. Jag frågade henne och hon svarade att det är så tryggt, då vet jag var mina barn är på kvällen, säger bybon Inga-Britt Strand.
- Jag minns vi satte upp trumsetet på vårt nylagda parkettgolv och min pappa sade alltid "Det var en bra låt och det där var inte en bra låt", minns Krister Gustafsson.
Han spelade under flera år i Lassbyfemman och Kristers orkester.
- Nu spelar jag vid behov och tycker det är trevligt för gemenskapen att alla ställer upp på Lassbydagen, säger han.
Hedersmedlemmar
Några som också dök upp var kommunalrådet Olle Lindström med fru.
De kallades ganska raskt upp på scen och utsågs till hedersmedlemmar i Lassbyns hembygdsförening.
- Vi var även med på Notträskdagen för det är trevligt att åka ut till byarna och se alla vackra omgivningar. Många frågar när jag ska sluta, men det går inte när det finns så roligt att göra, skojar Lindström.

Speciellt inbjudna var däremot makarna Margareta och Bore Pettersson.

Margaretas farfar Efraim Pehrsson jobbade som forstmästare på byns gamla herrgård fram till 1949. Han flyttade sedan till Gävle.
När makarna gick igenom familjens gamla fotoalbum hittade de flera bilder från Lassbyn som Efraims son tagit.

Bilderna har de skänkt till byns arkiv. 200 personer levde i Lassbyn när byn var som störst. I dag bor 50 personer här.
- Det finns inte så mycket bilder som är tagna från 1900-talets första hälft så bilderna vi fått skänkta är ovärderliga, säger Elisabeth Gustafsson, eldsjäl som bjudit in makarna till Lassbydagen.
- När man blir äldre så växer alltid frågorna om ens ursprung. Under vårt besök tänker vi titta på Lassby herrgård eller rättare sagt grunden där huset stod för det är allt som finns kvar.
- Byggnaden revs redan 1951 vilket var lite synd. Vi hoppas komma tillbaka fler gånger till Lassbyn, säger Bore Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om