Boendet öppnades 2010 med tio ungdomar och sju anställda. Under hösten 2015 inträffade en brand på Prästholmens boende och de då drygt 30 inskrivna ungdomar var tvungna att evakueras till nya provisoriska boenden. Under tiden som Prästholmen renoverades efter branden ökade också antalet ensamkommande drastiskt.
– I slutet av samma år ökade flyktingströmmarna och antalet ungdomar uppgick då till över 90 stycken hos oss, säger verksamhetschefen Anna-Carin Söderholm, Aleris.
24 ungdomar som fått uppehållstillstånd (PUT) återvände senare till Prästholmen och övriga 38 asylsökande flyttades till nya lokaler i Sävast under våren 2016.
Vid den tiden hade Aleris drygt 50 anställda med timanställda inräknade.
– Så sista två åren har Aleris drivit två separata boenden i Boden och Sävast. Den stora personalstyrkan har varslats allt eftersom sista åren när ungdomarna flyttat ut. Stängningarna är en konsekvens av en minskad inströmning av ungdomar till Sverige och att kommunen valt att säga upp avtalet och placera fler och fler ungdomar i upphandlade stödboenden.
Vid årsskiftet stängde Aleris verksamhet i Sävast och i veckan var det dags för PUT-boendet på Prästholmen att bomma igen när de två sista ungdomarna lämnade fastigheten.
Personalen på åtta anställda är uppsagda inklusive verksamhetschefen, men flertalet har fått nya jobb.
– Aleris verksamhet i dag är öppenvården i Luleå. Jag har själv fått jobb som enhetschef åt Luleå kommun, säger Söderholm.
Det är Svea fastigheter som äger fastigheten på Prästholmen. Från socialförvaltningens sida tycker man att samverkan med Aleris varit mycket god efter deras åtta års verksamhet i kommunen.
– Det kommer få ensamkommande barn till Sverige jämfört med 2015 så behovet av asylplatser är litet. Merparten av ungdomarna som kom för två, tre år sedan var också ganska homogena i ålder. Ungdomarna är i dag myndiga och behöver inte längre den mer omfattande stödformen av boende som Aleris utgjort. Därför är avtalet uppsagt, säger Kerstin Larsson, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen.
Ungdomarna placeras på stödboenden, som kommunen upphandlat av andra privata aktörer.
– Avtalet mellan kommunen och Aleris kvarstår till en del när det gäller att tillhandahålla akutplatser om behovet skulle uppstå. De flesta ungdomar har i dag fått plats på stödboenden. Dessa innebär en större grad av självständighet och träning inför eget boende på sikt. Ett antal ungdomar har också direkta behandlingsinsatser utifrån individuella behov, säger Kerstin Larsson.