Totalt har det hittills till och med torsdag denna vecka kommit 530 krigsflyktingar från Ukraina till länet. Av dem har 377 kommit till Boden och 141 har självmant sökt hjälp direkt hos Migrationsverket på plats i Boden.
Den här veckan har Migrationsverket öppnat ett boende på Kanslihusvägen i Boden med 254 platser. Där får flyktingarna frukost, lunch och middag samt mellanmål.
Det utgår dock ingen dagersättning förrän de blir beviljade tillstånd enligt massflyktingdirektivet, som EU beslutade att aktivera i början av mars. Fram tills dess får de bara boende och mat.
Öppnande av tillfälliga boendeplatser sköts av Migrationsverket centralt.
– Vi går och väntar på besked var i Sverige de kommer öppna och hur det kommer att se ut. I dag är ingenting klart, säger Camilla Svanberg, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Boden.
På grund av det aktuella omvärldsläget och Rysslands invasion av Ukraina följer Bodens kommun, berörda myndigheter och andra aktörer situationen noga. Samverkan mellan myndigheter och kommuner i regionen sker kontinuerligt.
Kommunen analyserar vilka konsekvenser det aktuella läget kan få för Boden och förbereder åtgärder. Den centrala krisledningsorganisationen förbereder nu för att öppna upp evakueringsplatser för flyktingar när Migrationsverket meddelar att de har ett akut behov av boendeplatser.
Socialförvaltningen har upplåtit lokaler på bottenplan och i aulan på korttidsboendet på Garnis, men det är krisledningen som har ansvaret för verksamheten i lokalerna.
På grund av det ökande antalet människor som kommer till Boden kommer även Region Norrbotten påverkas. Mot den bakgrunden erbjuds nu regionen att öppna en hälsocentral på Erikslund. Kommunen meddelar dock att det är en tillfällig lösning tills regionen löst framtidens primärvård i Boden.
Kommunen hyr lokalerna med avsikt att bygga två demensavdelningar med 18 platser, men de planerna förskjuts nu. Öppnandet av nya demensplatser fördröjs omkring ett och halvt år. Under den perioden har socialförvaltningen tillgång till 20 demensplatser vid Ågården i centrala Boden.
Socialnämndens ordförande Béatrice Öman (S) påpekar att det inte är för att ställa grupper mot varandra, utan för att alla tillsammans nu måste hjälpas åt under rådande omständigheter.