Aktieaffären stoppad

Konkursmässiga Arenabolaget har i sin överlevnadsplan bestämt att Bodens kommun ska ge sina anställda en julkonsert i julklapp.- Därför drog Bodenalliansen tillbaka aktieaffären, säger vice kommunalrådet Kenneth Backgård (NS).

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-09-08 06:00
Aktieaffären skulle upp vid måndagens kommunstyrelse, men beslutet sköts upp. Revisorer har tidigare lämnat en kontrollbalansräkning som låg till grunden för alliansens beslutsunderlag om aktieaffären. Den innebär att Bodens kommunbolag AB tar över 91 procent av aktierna i arenabolaget för två miljoner. Då är inte framtida förlustrisker inräknade.
Överraskning
Kommunalrådet Olle Lindströms son, Henrik Lindström, är vd i arenabolaget så rådet är jävigt även vad gäller ärendehandläggningen. Vice kommunalrådet Kenneth Backgård trodde dock alla handlingar var på bordet i går, men i fredags kom resultaträkningen in till kommunen.
- Den blev en överraskning för alla. Därför har alliansgruppen valt att avvakta med att ta upp ärendet. Jag kan inte svara på varför inte handlingarna kunnat produceras snabbare, om det är kommunens eller Arenabolagets fel.
Målet, enligt Backgård, var att gå igenom Arenabolagets alla intäkter och skulder.
- Vi är måna om att ta ett beslut för kommunens bästa rent ekonomiskt. Vi kan bättre ta ställning till om det är rimligt att gå in och köpa bolaget, säger Backgård.
Någon resultaträkning har inte oppositionen sett före kommunstyrelsemötet, enligt Torbjörn Lidberg (S).
- Boden arena är en bra anläggning. Den här debatten handlar om helt andra saker. Kommunen ska ta ansvar för det sportsliga, men det är högst olämpligt att man ska gå in som driftansvarig och med huvudansvar för kommersiella nöjesarrangemang, säger han.
Efter mötet berättade Lidberg att han frågat alliansen vilka intäkter det handlade om i Arenabolagets överlevnadsplan fram till årets slut.
Populär
- Jag frågade hur Arenabolaget räknat ut tillskottet på 800 000 kronor. Kommunen skulle bjuda de anställda på julkonserten som julklapp.Varför ska man ge kommunala julklappar för att täcka bolagsskulder. Då är det ändå kommunen som får finansiera det hela, säger Lidberg.
Enligt Backgård stämmer det att alliansen reagerade över bolagets framtidsplan och att det var huvudskälet till att ställa aktieaffären.
- Min åsikt är att kommunen ändå köper julklappar till sina anställda och julkonserten är ju populär. Men det viktigaste skälet till att dra tillbaka ärendet är att det måste gå att titta på andra lösningar än att få in pengar genom biljetterna. Det kanske finns andra fodringsägare som kan tänkas minska på sina krav eller andra sätt att få in ytterligare medel än från kommunen. Det kan däremot vara dyrare för kommunen att låta det gå i konkurs än att låta det fortsätta, säger Kenneth Backgård.
25-årskontrakt
I dag har kommunen ett 25-årigt hyreskontrakt på arenan på cirka sex miljoner årligen och i avtalet ingår också att köpa arenan framöver för ytterligare 60 miljoner.
- Blir beslutet att kommunen ska ta över hela konkursaffären för att rädda Arenabolagetär det bara att räkna in ytterligare 2-3 miljoner årligen, minst, de kommande 25 åren, säger Torbjörn Lidberg.
På kommunstyrelsemötet krävde socialdemokraterna att få in Arenabolagets huvudbok, alla styrelsebeslut och beviljade banklån till det extra kommunstyrelsemötet som hålls samma dag som fullmäktigemötet.
- Innan aktieaffären kommer upp måste vi få in ett ordentligt beslutsunderlag, säger Lidberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om