Den som fått uppdraget hos länsstyrelsen är Ingemar Perä, vattenhandläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Perä har delgett stugägaren Micael Ryding vissa uppgifter som han fått efter samtal med Bodens Energi (Beab) och Bodens kommun efter polisanmälan.
– Jag kan däremot inte svara på om någon gjort rätt eller fel. Ärendet utreds och uppgifter tas fram. Jag har en massa information och måste ta reda på om den är korrekt och relevant. Jag kommer också att få mätvärden.
– Beab har däremot uppgett för mig att de kört turbinen under vårfloden vilket de har full rätt att göra. De lyfte luckorna upp till en viss nivå i samband med högvattenflödet. Beab har också redogjort för varför de gjorde det. Det har att göra med säkerhetsaspekterna kring anläggningen, säger Ingemar Perä.
Han tycker att det råder en ganska stor "begreppsförvirring" när det gäller namnet på alla luckor och annat intag vid Bodens kraftstation.
– Det som kallas katastroflucka existerar inte hos Bodens Energi. Det finns tre utgångar från kraftstationen för att släppa ut vatten. Det är två luckor och det som går via turbinen, säger Perä.
Han tror inte att länsstyrelsens bedömning och beslut behöver vara så långt borta.
– Jag tycker det är bra att domen prövas. För det är ju en fråga för Beab och kommunen hur man ska hantera det är mer långsiktigt. I dag finns två rapporter som jag fått från Bodens kommun, dels den gamla från 2008 och en nyare som en konsultfirma tagit fram. I den gamla rapporten så säger man att det spelar ingen roll hur mycket man öppnar luckorna. Det är Bodån som är den begränsande när det gäller uttransporten av vattnet från Bodensjöarna. Det är väl det som man håller på att granska, om det är korrekt och vilka åtgärder man kan göra, säger Perä.