Åhléns lägger ned - nio anställda får gå

Åhléns lägger ned i Boden. Åtta anställda och butikschefen Robert Wikström förlorar jobben.- Visst känns det tråkigt. För dålig lönsamhet är skälet bakom nedläggningen, säger Wikström.

Foto:

BODEN2010-09-14 08:16

I februari 2011 bommar Åhléns verksamhet igen i Boden. En affärsrörelse som har gamla anor i Boden. Åhléns hette tidigare Tempo och har funnits på sitt nuvarande centrala läge i trettiotalet år.
Minskad omsättning
Butikschefen Robert Wikström säger att personalen fått information om sina uppsägningar men vill inte uppge uppsägningstider eller andra villkor kring nedläggningen. Han säger dock att verksamheten inte ska flyttas över till Luleå där det i dag redan finns ett större affärshus.
- Nej, verksamheten ska läggas ned helt och all personal får sluta. Jag är enda heltidsanställde som butikschef. Butiken i Boden har i dag åtta deltidsanställda. Omsättningen har minskat vilket är skälet till avvecklingen, säger Wikström.
Fackliga ombudet på Åhléns i Boden avböjer att kommentera uppsägningarna. Jan Sundberg, Åhléns norrlandsansvarige, var på tjänsteresa och gick inte att nås gällande avvecklingsfasen.
Hyresvärd är Wiksténs fastigheter. Vad det kommer att bli för verksamhet eller ny hyresgäst i Åhléns 1 800 kvadratmeter stora lokaler om några månader är hyresvärden väldigt förtegen om. Kedjorna Jysk och Rusta har tidigare varit intresserad av att komma till Boden. Hemtex har ju slutat med sitt hårda sortiment och satsat mer på mjuka varor.
- Jag vill inte kommentera några hyresförhållanden överhuvudtaget, säger Dennis Wikstén, verkställande direktör i fastighetsbolaget.
Intresse för fastigheten
NSD har tidigare berättat om fastighetsföretagets planer på att bygga en galleria på Åhléns parkering efter parkeringshuset är färdigställt i oktober. Kommunalrådet Olle Lindström (M) säger sig känna till att Wiksténs har på gång hyresgäster för den centralt belägna hyreslokalen i två plan i dag granne med Team Sportia.
- Jag tror inte det blir några problem utan vet att det förs diskussioner. Mer vill jag inte säga.
Enter Galleria i Boden öppnade för ett år sedan.Under sommaren avvecklade bland annat Åhlens sina herrkläder. Kommunalrådet Olle Lindström anser inte att affärens något överraskande nedläggning beror på gallerians tillkomst vilken skapat en överetablering i Boden.
- Nej, det tror jag inte alls på. Jag bedömer att det är så här det ser ut i handelsbranschen. Saker och ting förändras och Åhlenskoncernen har olika strategier beroende på vilka ledare affärskedjan har.
- Jag är säker på att Boden får något annat framöver som är lika bra och positivt för bodensarna, säger Lindström.

Fakta

Varuhuskedjan
med många namnbyten
? Tempo var en kedja av varuhus i Axel Johnson-gruppen. Gamla Tempo startades som en butikskedja innan varuhusen grundades av Johan Petter Åhlén från företaget Åhlén & Holm. Det första varuhuset öppnades 1932 på Östermalm i Stockholm. 1977-78 uppgick systervaruhuskedjan EPA helt i Tempo-kedjan, och samtliga EPA-varuhus bytte namn till Tempo. 1985 omvandlades alla Tempo-varuhus till Åhléns-varuhus (eller lades ned).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om