Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Inge-Lis Adervall Åström anhöll under tisdagen fem män. En av dem är Bodenkrögaren Hung Nguyen.
Han har tidigare suttit anhållen misstänkt för grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. Misstankarna kvarstår.
Läs mer: Polisrazzia med fem anhållna.
Den här gången handlar brottsmisstankarna om grovt penningtvättsbrott men även om restaurangföretaget vilselett Arbetsförmedlingen vid ansökningar och utbetalningar av olika typer av nyanställningsstöd. I en intervju med Radio Norrbotten ville inte åklagaren specificera några summor men medger att för grovt bedrägeri som är fallet här handlar det om så mycket som en miljon kronor eller mer.
Hur ser AF i dag på att bli indragna i brottsutredningen?
– Det är inte så mycket att göra åt. Idag under onsdagen kommer AFs personal att bistå ekobrottsmyndigheten som vill gå igenom en del mappar. Det är en brottslig verksamhet som är bedriven om man se vad de anhållna misstänks för under en pågående förundersökning. Det verkar ju finnas pengar som företaget inte kunnat redovisa, säger Daniel Nilsson.
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra myndigheter hanterar i dag allt större anslag.
– Det är klart att det lockar människor med fel avsikter. För dem som inte är insatta kanske man tror det beror på slarv eller den mänskliga faktorn. Men i dag finns flera kontrollpunkter som företag ska igenom för att få beslut om nystartsjobb som jag tolkar att det är frågan om här, säger Daniel Nilsson, chef på AF i Boden.
Nystartsjobben följer ett särskilt regelverk. Det görs en kreditkontroll på företaget och de som får dessa jobb måste ha uppfyllt en viss kvalificeringstid som arbetssökande under två år. I dag kan ett företag få ut 60 procent i nystartsstöd på den lönen som den anställde uppges få av företaget.
– När regelverket sågs över så kunde man konstatera att en del har haft väldigt höga löner i förhållande till den arbetsuppgift man förväntas göra. Det är klart att ju högre lön som betalas ut ju högre blir bidraget. Så kan man säga. Det är jättesvårt för mig att säga att företag fuskar men det ger en signal.
Om företag anger för hög lön så kan i princip AF stå för hela lönen på nystartsjobb?
– Det finns en sådan risk om företagen inte är ärliga. Men det ska lämnas in ett anställningsbevis som ska visa under vilka villkor som personen med nystartsjobb är anställd under. Om en person inte får ut rätt lön som arbetstagare, då bör man höra av sig till AF. I princip funkar det men det kan finnas arbetstagare som inte hör av sig av olika skäl. Det är väl så det kan fungera om folk inte är riktigt uppriktiga.
Vad tycker du om fusk i överlag?
– Allmänna skattemedel ska ju gå till det som det är tänkt men när det gäller företag som valt att fuska så handlar det nog om väldigt komplexa upplägg och att det finns ett antal personer i en krets runtikring som verifierar det ägaren uppger. Fusket kanske upptäcks när man tittar på om lönerna betalats ut på de konton som uppgetts.
Hur kan man göra mer för att förhindra att typen av brott uppstår?
– Det går alltid att göra mer. Från 1 februari sätts ett lönetak på nystartsjobben på 22 000 kronor eller på den maxlön som man får stöd för. Förut var det oreglerat. Det är en början. Pengarna som är anslagna till AF finns ju för att hjälpa personer som av olika anledningar inte fått ett arbete. Ofta har de också en svagare ställning på arbetsmarknaden så risken finns att man kan bli utnyttjad. Tyvärr är det så.