Hon har som boende efter vägen yttrat sig om ombyggnaden av väg 97. Katarina Brandt tycker det känns fullständigt orimligt att dra en parallellväg rätt över tomten på fastigheten Sävast 5:23. Väg 97 har idag på grund av utfyllningar redan "svämmat över och ut" på hennes fastighet.
– Fastigheten är en central del för brukandet av vår ekologiska växtodling och djurhållning, vilket sker på båda sidor om älven och väg 97. En parallellväg skulle skära av tomten mellan husen så att tomten bara blir remsor med biltrafik på alla sidor. Intrånget förstör hela tomten, säger Katarina Brandt.
Trafikverket har redan vid ett tidigare skede tagit bort järnvägsövergångar vilket ökat avståndet till brukade områden så fårbonden fått tredubbelt längre väg för att köra foder, alla maskiner och betesdjur. Nu blir det ännu längre transporter med den nya vägplanen.
– Nu får vi till de flesta av våra brukningsenheter minst 10-15 gånger längre väg, med den nya vägplanen. Vem tycker att detta är rimligt ? Det är mycket mer tidskrävande, stressar djur, fördyrar brukandet och är även sämre för miljön. Då kan varken Länsstyrelsen, kommunen eller Trafikverket säga att man jobbar för levande landsbygd, närproducerat eller ekologiskt.
Katarina Brandt har en av få helt ekologiska gårdar i området.
– Jag lever av och på gården - men det ser ut som att mer och fler krav läggs på ekogårdarna, samtidigt som myndigheter och kommun försöker slå undan grundstenarna för att bedriva en ekologisk näring.
Är det helt avgörande med ökade hastigheter och "bygga in" vägen och skära av byar och näringar för att säkra vägen ?, frågar sig Katarina.
Hon anser att en underfart i anslutning till fastighetstomten ger allmänhet, boende och brukare störst nytta.
– Det minskar markintrånget, ger kortare eller färre parallellvägar. Det förbättrar även miljö och minskar utsläppen och ger en säkrare väg, med kortare och färre transporter längs vägen.
Enligt Katarina Brandt pratar Trafikverket mycket om att de vill skapa en säker väg och att boende skall vara glada åt det.
– Visst en säker väg är bra men då måste Trafikverket vara tillmötesgående och lösa problemen för de boende som drabbas hårdast.
Att tro att mitträcket ensamt löser problemen och ger en säker väg - är att vara väldigt smalspårig anser Katarina Brandt.
– Skall vi ha en levande landsbygd - kan den inte i första hand ses som en genomfartsled och transportsträcka.
Hon tycker även det känns orimligt att kostnaderna för parallellvägarna är olika beroende på om man bor på nedsidan eller ovansidan av väg 97.
– Många som inte är med i samfällighetsförening för parallellväg och inte betalar underhåll i vägen kommer att färdas efter den för att exempelvis nå älven sommartid och vintertid. Det är då oacceptabelt att de som bor efter parallellväg på södra sidan skall betala för vägunderhållet till allmänheten, säger hon.