90 extratjänster i Boden

90 extratjänster ska inrättas inom Bodens kommun under det här året. Det är ett förslag som kommer upp på nästa kommunstyrelsemöte.

EXTRATJÄNSTER. "Vi håller på att inventera och vi är snart uppe i närmare 60 tjänster", säger Thomas Reinholdt, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

EXTRATJÄNSTER. "Vi håller på att inventera och vi är snart uppe i närmare 60 tjänster", säger Thomas Reinholdt, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Foto: Joel Marklund

BODEN2017-05-11 05:00

Näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar att införa 90 extra tjänster före årsskiftet. 60 av dem ska vara tillsatta senast sista oktober. Tjänsterna ska inrättas inom de kommunala förvaltningarna och Bodens Utveckling AB, Buab.

– Extratjänster är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som Arbetsförmedlingen tillhandahåller. Den är till för dem som är med i jobb- och utvecklingsgarantin. Garantin är till för alla som är långtidsarbetslösa, säger Thomas Reinholdt, förvaltningschef.

De har möjlighet att få en extratjänst. Det här är något som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sagt att man ska satsa på i hela landet. Åtgärden finansieras till 100 procent av statsbidrag.

– Vi håller på att inventera och vi är snart uppe i närmare 60 tjänster, säger Thomas Reinholdt.

Vad är det för tjänster?

– De ger guldkant. Det är sådana arbetsuppgifter som kanske annars inte blir utförda. Det kan vara att gå ut med äldre och serviceassistenter på olika sätt. Men det kan också vara att ta hand om en bilpool och hjälpa till med att tvätta och tanka bilarna så att till exempel hemtjänstens personal kan sköta sitt jobb effektivt. Alla förvaltningar kommer att ta emot; fastighetsförvaltningen och vi själva och så vidare.

Men flest extratjänster införs på socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen, som får 30 respektive 27.

Syftet är att man ska få en ingång till arbetsmarknaden. Tjänsten pågår ett år med möjlighet till ett års förlängning, så totalt max två år.

Hur realistiskt är det att de efter två år kan få jobb på den ordinarie arbetsmarknaden om de jobbar med arbetsuppgifter som annars inte utförs?

– Vi har en annan inställning i dag än för kanske några år sedan hur vi jobbar med de här personerna. Vi ska försöka hitta möjligheter att matcha dem mot rätt insatser, som kanske också ger dem studiemotivation.

Förvaltningen kommer jobba parallellt med sin vuxenutbildning.

Thomas Reinholdt förklarar att de nu håller på att ta fram extratjänsterna på respektive arbetsplatserna och vilka som där ska vara handledare där.

– Vi ska precisera vem som är handledare. Det är jätteviktigt att det är tydligt.

Sedan är det arbetsförmedlingen som ska tillhandahålla personerna. Syftet från kommunens sida är samtidigt att möte det framtida personalbehovet . Kommunen har beräknat att den behöver cirka 170 medarbetare per år på grund av personalavgångar och annan rörlighet framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!