Han tillhör Björknäs hälsocentral. Senaste gången han fick fotvård där var i månadsskiftet november/december förra året.
– Då fick jag det med den äran. Sedan gick tiden utan att något hände.
Dittills hade han kallats till fotvården varannan månad. När ingen ny kallelse kommit i februari ringde han direkt till fotvården på Björknäs och fick beskedet att avtalet upphört. Thure berättar att det gick ännu mer tid. Därför ringde han distriktssköterskan, som skulle forska i saken.
– Det hände ingenting då heller, men jag tänkte att jag måste klippa tånaglarna för det gjorde så ont när jag hade skor.
Så en dag i juni när han var i badrummet tog han en avbitare och klippte av en nagel med den påföljden att han klippte sig i tån. Han saknar syn och har dessutom ingen känsel i tårna.
– De är bara som pinnar som sitter där, speciellt höger stortå, säger Thure Johansson.
Det var den han klippt sig i och blödde rejält. Han larmade och det kom en sköterska som lade om såret. När Marianne Bergman såg vad som hade hänt skällde hon på honom.
– Vi är särbo på nätterna och sambo på dagarna men jag brukar kalla oss kärbo, säger Thure med ett varmt leende.
De fann varandra på kommunens trygghetsboende Å-center, men det vara inte bara hon som skällde.
– När hemtjänsten kom fick jag mig en utskällning till.
Han fick en tredje utskällningen den dagen när sköterskan från hemsjukvården kom och lade om såret.
– Hon ville jag skulle lova att inte göra om det, men det måste ju göras.
Det gjordes inte. Hans skor trängde och det smärtade. Därför sökte han kontakt med både hemsjukvården och hälsocentralen igen. Han fick rådet att be dottern, som saknar medicinsk utbildning, att klippa hans tånaglar, respektive vända sig till en privat aktör som skulle kosta 500 kronor.
– När jag pratade med ett par av gubbarna här, skulle de få fotvård på Sandens hälsocentral. Det är samma region och kommun, så varför har jag blivit utesluten? Det verkar inte vara sant det de sagt, de ljuger för mig. Jag har ju rätt till medicinska fotvård, säger Thure Johansson och ringde som en sista utväg till tidningen, som i sin tur kontaktade Camilla Brännström, chef för verksamhetsområde primärvården Luleå/Boden.
Efter det blev Thure uppringd av en läkare, som meddelade att han skulle ha blivit kallad i mars och juni.
– Jag hade aldrig fått någon kallelse och hon visste inte varför. Sedan kom hemsjukvården hit och klippte mina tånaglar. Det gick snabbt. Jag hade behövt prata med henne, men hon hade inte tid och var fort ut.
Thure Johansson tycker inte om att han ska behöva kontakta media för att han ska få den vård han är berättigad till.
Camilla Brännström kommenterar inte enskilda patientärenden på grund av sekretess.
– Men vi tar självklart kontakt med den det berör och ser över ärendet. Vi följer de medicinska riktlinjerna vad gäller rätten till medicinsk fotvård, skriver hon och vidarebefordrar patientinformationen på hemsidan om förebyggande medicinsk fotvård, godkänd 24 januari i år.
Personer kan på grund av sjukdom, såsom diabetes, få medicinsk fotvård på remiss, utfärdad av läkare eller diabetessjuksköterska. Remissen gäller ett år. I samråd med fotterapeuten avgörs hur många gånger per år patienten har rätt till medicinsk fotvård.
Fotsjukvård utförs av anställda fotterapeuter eller av fotterapeuter, som innehar giltigt avtal med Region Norrbotten.