47 varslas inom skolan

Bodens kommun varslar 47 lärare och fritidspedagoger om uppsägning på grund av vikande eleveunderlag i Bodens kommunala skolor 2010.- Vi får 220 färre elever och ser ingen annan utväg, säger Karina-Pettersson-Hedman, barn- och utbildningschef.

Karina Pettersson-Hedman.

Karina Pettersson-Hedman.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-11-24 06:00
Bodens lärarkår har redan genomgått en rejäl bantning.110 lärare varslades redan under hösten 2008 och i början av året sades 80 kommunanställda upp. De som blev uppsagda under förra svängen hade jobbat i 12-13 år.
Lärarförbundets ordförande i Boden, Annika Samuelsson, tycker det är ytterst beklagligt att kommunen varslat 23 lärare på grundskolan, 17 lärare på gymnasiet och sex fritidspedagoger om uppsägning.
Arbetsbelastningen oroar
- Jag trodde inte på så stort varsel förra svängen och säger likadant i dag. Varslen slår hårt mot grundskolan som blev mest utsatt förra gången, men att ta bort 17 lärare på gymnasiet är också mycket. Fackligt är vi bekymrade över våra kvarvarande medlemmars arbetsbelastning framöver och saknar ett långsiktigt tänkande när kommunen säger upp så många igen innan första uppsägningstiden är avverkad. Vi hade hoppats på andra lösningar i stället för fler uppsägningar för att få behålla den yngre personalen, säger Annika Samuelsson.
220 färre elever
Enligt barn-och utbildningschefen Karina Pettersson-Hedman följer man bara skolförvaltningens egen prognos för 2010 som visar att det kommer att bli 220 färre elever till nästa höst. I den summan är det också inräknat nya friskolelever.
- Bodens sista stora elevkull är de grundskoleelever som i dag går nian. Därefter blir eleverna bara färre. Att det blir två varsel så tätt inpå varandra beror på att vi måste ha lång framförhållning. De flesta som nu varslats har ett års uppsägningstid, säger Pettersson-Hedman.
Pensionsavgångar erbjöds
Bodens kommun har redan för det lagda varslet erbjudit pensionsavgångar eller avgångsvederlag och sju lärare har accepterat den lösningen.
- Det kanske kan bli fler lösningar av samma slag, men det är svårt att säga än så länge.
21 miljoner sparas
Det kommunen tjänar in på uppsägningarna beräknas ligga på runt 21 miljoner eller 450 000 kronor per anställd enligt Pettersson-Hedman.
- Vi ändrar inte personaltätheten i den kommunala skolan vilket är viktigt. Kommunens budget bygger på de elever vi har och vi har inte råd att behålla personal när elevantalet sjunker, säger Karina Pettersson-Hedman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om