22-åring dömd för grov misshandel - nu vill han frias

Den 22-årige bodensaren som körde på och svårt skadade en jämnårig man ville frias under hovrättsförhandlingarna. Hans advokat Jan Wennerbrandt tycker inte att åklagaren Anna Wallin bevisat det brottsliga uppsåtet.

22-åringens advokat Jan Wennerbrandt förlorade målet i tingsrätten och i hovrätten vidhöll han samma yrkande att besvären om grov misshandel skulle ogillas.Foto: lena tegström

22-åringens advokat Jan Wennerbrandt förlorade målet i tingsrätten och i hovrätten vidhöll han samma yrkande att besvären om grov misshandel skulle ogillas.Foto: lena tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2010-11-24 06:00
22-åringen dömdes i september till tre års fängelse för grov misshandel i Luleå tingsrätt. En hård dom tyckte både den dömde och hans försvarare Jan Wennerbrandt som överklagade till hovrätten. Under tisdagen hölls förhandlingar i Luleå. Brottshändelsen utspelade sig den 3 april i centrala Boden. 22-åringarna tillhörde olika umgängeskretsar, men var inte ovänner. Båda två hade druckit den aktuella kvällen.
Omfattande skador
Innan 22-åringen blev påkörd kom han i bråk med en annan person vid Frassegrillen mitt i Boden. Utifrån den dömde förarens och vittnenas uppgifter, menar rätten, att det är utrett att 22-åringen från ett kort avstånd gasade kraftigt innan han körde på den andre mannen. Denne ådrog sig omfattande skador och låg på sjukhuset i fem veckor. Båda benpiporna på vänster underben hade gått av. I tingsrätten uppgav den dömde att han inte hade för avsikt att köra på eller skada mannen.
Åklagaren Anna Vallin, anser att föraren visat råhet och hänsynslöshet alltså likgiltighetsuppsåt. 22-åringen kunde inte ha undgått att se att han körde på mannen som hängde över motorhuven. När han gasade i stället för att stanna kunde det bara sluta med att han körde över mannen, enligt tingsrätten. Därför ansåg rätten när man dömde den 22-årige bilföraren till grov misshandel att han borde insett att han skulle skada 22-åringen så svårt som blev fallet och därför haft uppsåt att göra honom illa.
Klienten är oskyldig
22-åringens advokat Jan Wennerbrandt förlorade målet i tingsrätten och i hovrätten vidhöll han samma yrkande att besvären om grov misshandel skulle ogillas. Wennerbrandt anser inte att åklagaren lyckats styrka uppsåtet och att hans klient är oskyldig till det han anklagas för. Wennerbrandt yrkade även att hans klients fängelsstraff skulle sänkas och att rätten kan fundera över skyddstillsyn med kontraktsvård.
Skadestånd
I tingsrätten ville bilföraren bara betala 10 000 kronor till den skadade jämnårige mannen men tingsrätten dömde ut 50 000 kronor i skadestånd.
- När det gäller min klient så yrkade vi på 100 000 kronor i skadestånd i tingsrätten. Vår överklagning till hovrätten gäller att den summan vi yrkat på ska betalas ut, säger advokaten Per Allocco.
Enligt honom meddelas antingen dom den 10 december eller beslut om kontraktsvård för 22-åringen. Det beror på att den tidigare dömde 22-åringen har akuta missbruksproblem.
Det innebär att den dömde får vård i stället för fängelse?
- Det kan bli så. Vi får se vad hovrätten beslutar, säger Per Alloco.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om