20 anställda varslas när sociala måste spara

Socialnämnden i Bodens kommun ska spara 7,8 miljoner under 2009 och det får konsekvenser. Bland annat varslas 20 personer.- Att varsla personal är det tristaste man kan göra, säger Anders Sundström, ns, ordförande i socialnämnden.

Foto:

BODEN2009-02-06 06:00
Man ska spara 15,5 årsarbeten och det motsvarar 20 personer. Varslen gäller i första hand understödstjänster och administrativa tjänster.
- Vi kommer att se över hela organisationen och vi pratar tjänster. Inte människor, säger Sundström.
Informerades
De fackliga organisationerna informerades på torsdagen och MBL-förhandlingar inleds tämligen omgående.
- Inom alliansen är vi eniga om att inte spara på de som jobbar nära brukarna. Vi tänker alltså på vård och omsorg, säger Anders Sundström
Socialnämnden redovisade ett underskott för 2008 på 5,7 miljoner. Nu visar det sig att det vuxit med mer än två miljoner och att man måste spara 7,8 miljoner under 2009. Då blir det också nödvändigt att skära i verksamheten.
Därför har nämnden gett i uppdrag till socialchefen Catharina Liljeholm att införa anställningsstopp och det omfattar även vakanta tjänster.
Beslutet innebär detta:

✔ Inga nya tjänster skapas och inga vakanta tjänster återbesätts utan sanktion av socialchef.
✔ Vikariat, såväl långa som korta, tillsätts inte utan sanktion av överordnad chef.

Socialchefen ska också ta fram förslag till åtgärder för att minska kostnaderna inom socialförvaltningens verksamhet för att nå en budget i balans.
- Det finns inga heliga kor och det kan bli tuffa åtgärder, säger Åsa Wikström, (M), vice ordförande i socialnämnden.
Exempel på åtgärder
Exempel på åtgärder kan vara att verksamhet eller projekt inte startas, senareläggs eller bedrivs i mindre omfattning än planerat, ambitions- eller kvalitetssänkningar genom lägre personaltäthet. Förslagen kan innebära följande:
✔ Avveckling av funktioner/åtgärda övertalighet inom organisationen.
✔ Tre semesterperioder.
✔ Kvalitetssäkring av arbetstidsförläggningen inom förvaltningen.
✔ All utbildning, kortare ledigheter samt möten genomförs med målsättning att det ska ske utan vikarier. Helgbemanning ska gälla.
✔ Socialchefen beslutar om alla fortbildningsinsatser.
Liljeholm ska även se över hur budgetuppföljningar genomförs, hur avvikelser mot budget hanteras samt hur prognosernas träffsäkerhet kan ökas.
- Under senhösten såg vi vart ekonomin var på väg och nu har det blivit bråttom. Det är nödvändigt med en lösning den närmaste månaden eftersom vi måste få ut sparet under 2009, säger Anders Sundström.
Nämnden har nästa sammanträde den 11 mars. Då ska det finnas färdiga förslag för beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om