Antalet självmordslarm ökade förra året och ideella organisationer vittnar om att fler än någonsin kontaktar deras hjälplinjer.
En ny sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, visar att 233 kommuner i Sverige saknar handlingsplan mot suicid. I Norrbotten är det endast Boden som har en handlingplan.
Socialstyrelsen har nyligen lagt ihop uppgifter från dödsorsaksregistret med register från socialtjänsten. 30 procent av alla män och 42 procent av alla kvinnor som dör i självmord har haft, många gånger långvarig, kontakt med socialtjänsten. En av slutsatserna är att människor som har kontakt med socialtjänsten har en kraftigt ökad risk för självmord jämfört med befolkningen i sin helhet.
– Kommunen har därför unika möjligheter att rädda liv. Att förebygga självmord handlar om att arbeta med psykisk hälsa i skolan eller insatser för att bryta social isolering bland äldre. Det kan också handla om utbildning om psykisk ohälsa för att få bättre kunskap om hur vi kan möta en medmänniska med självmordstankar, säger Rickard Bracken.
Forskningen visar också att effektiv självmordsprevention bygger på en kombination av många olika insatser. I ett kommunalt perspektiv handlar det om att hela kommunen behöver involveras.
Suicide Zero vill att de kommuner som ännu inte har kommit igång skyndsamt vidtar åtgärder.