100-årig tvättmaskin skänktes till Bodens hembygdsförening

En 100-årig tvättmaskin av fabrikat Blända skänkes till hembygdsföreningen i Boden under midsommarfirandet.
- Man gjorde lut själv som användes vid tvätten. 100 kilo tvätt per gång var ingen ovanlighet, säger Ann Carlberg, en av två givare.

Foto:

BODEN2013-06-21 17:02

Tvättmaskinen Blända i folkmun kallad "Tvättvaggan" lanserades redan år 1887 och var en föregångare till dagens moderna tvättmaskiner. Blända hittades uppe på vinden i huset Nedigården i Fällträsk som ligger i Luleå kommun. Ann Carlbergs bror Per köpte huset och syskonen har nu skänkt det gamla fyndet till Bodens hembygdsförening.

– Jag hade först tvättmaskinen för visning utanför min gamla affär. Männen som såg tvättmaskinen trodde det var något man sorterade grus i. Kvinnorna och barnen trodde det var en sovvagga, säger Ann Carlberg.

Omfattande procedur

Vid överlämnandet av den över 100 år gamla tvättmaskinen på midsommaraftonen genomfördes också en demostration hur den fungerade med bland annat hjälp av hembygdsföreningens ordförande Göran Ahlman till publikens förtjusning.

Att tvätta för 100 år sedan var en omfattande procedur.

– Man började med att hugga björkved för att värma vatten. Det gick inte heller att använda askan som kom från vanliga spisen för där slängdes även in en massa skräp. Man tog istället askan som var ren från kakelugnen för att tillverka lut, säger Ann Carlberg.

Handbok för husmor

Till den tillsattes också fett, skraptalg, gammal ister och salt. Även fläskben kunde användas. Allt kokades och blev till såpa. En del av dokumentationen om hur man tvättade förr har Ann Carlberg hittat i "Husmodern i staden och på landet". En handbok i hushållningens alla grenar.

- Många tror att det bara är att googla sig fram på internet om vill veta lite mer om gamla ting. Men så enkelt har det inte varit med Blända. Faktainsamlingen har tagit mig några veckor, säger Ann Carlberg.

Plus två strykjärn

Göran Ahlman, hembygdsföreningens ordförande, var mycket glad över gåvan. Den omfattade även två gamla strykjärn.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi inom hembygdsföreningen ser gärna att fler skänker saker. Om någon har gamla fina ting får de gärna höra av sig till hembygdsföreningen. säger Göran Ahlman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om