” Vill banken skrämma bort alla sina kontantkunder?”

Leif Åström fick frågan tre gånger när han skulle sätta in några hundralappar om det var svarta pengar. ” Vill Handelsbanken skrämma bort alla sina kontantkunder?”.

Svarta pengar? Nej, bodensaren Leif Åström ville sätta en en femhundring på Handelsbanken och fick då frågan var sedeln kom ifrån. "Tramsigt", tycker bodensaren.

Svarta pengar? Nej, bodensaren Leif Åström ville sätta en en femhundring på Handelsbanken och fick då frågan var sedeln kom ifrån. "Tramsigt", tycker bodensaren.

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-05-31 21:14

Leif Åström har tidigare haft Swedbank som bank i Boden. Men eftersom bodensaren ville ha möjligheten att hämta ut och sätta in pengar bytte han till Handelsbanken. Det är enda banken i Boden som har kontanthantering i dag.

– Jag gick dit med en femhundring för jag behövde pengar till en utgift. Bankkassörskan frågade mig var pengarna kom ifrån. Va, sade jag. Jag trodde jag hört fel, men hon upprepade samma fråga. Nej, det behöver jag inte upplysa om, svarade Leif Åström.

Men han fick krypa till korset för Leif behövde sätta in pengar för skulden.

– Så jag erkände att pengarna faktiskt var mina egna.

Men eftersom bodensaren trodde att svaret var en engångsföreteelse gjorde han om sitt experiment och gick dit med 400 kronor nästa dag. Samma svar igen från en manlig kassör. Då blev det ingen insättning.

Men han kunde inte släppa tanken på handelsbankens agerande och gjorde ett sista försök. Tredje gången gillt eller?

– Nää. Sista penninguttaget tog jag ut 200 spänn från Handelsbankens automat som jag sedan ville sätta in. Bankkassören frågade om pengarna kom direkt från bankautomaten. Det svarar jag inte på, det är ju förskräckligt. Tre gånger frågade de om svarta pengar.

Leif Åström ringde då till Handelsbankens "klagomur" och fick svaret från Handelsbankens kundmottagare att det var EU-direktiv vid insättning av pengar som bankerna är tvingade att följa. De pengar man pratar om då är 500 euro ungefär 5000 kronor eller 1500 euro som är drygt 15 000 kronor.

– Jag kan förstå om folk sätter in 5000 kronor eller högre om man skulle misstänka svarta pengar men några hundralappar. Inte tror jag heller att mina småsummor är det det första som finansinspektionen slår ned på om man gör en inspektion, säger Åström.

NSD har varit i kontakt med Handelsbanken som hänvisar till centrala informationsavdelningen.

Var går penninggränsen innan personen får frågan?

– Vi vill veta vem som sätter in pengarna, oavsett belopp och förstå var pengarna kommer ifrån. Därför måste vi ställa frågor till våra kunder. Om lagen inte följs kan den enskilde banktjänstemannen bli straffad och banken drabbas av sanktioner från Finansinspektionen. Reglerna är således hårda. Men det är vårt ansvar att informera kunderna så att de förstår varför vi måste följa dessa regler, säger Jenny Smedh, Handelsbanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om