Peter Larsson, seniorrådgivare på Sveriges Ingenjörer, är näringslivsdepartementets samordnare för de stora expansioner och nysatsningar som genomförs i Norrbotten och Västerbotten. Dit hör bland annat H 2 Green Steel i Boden. Samverkan sker mellan Region Norrbotten och Region Västerbotten, kommuner, länsstyrelserna och Tillväxtverket.
– Jag fungerar som en länk mellan berörda aktörer, ser till så att alla får kontakt med varandra och att processerna fungerar smidigare. Om jag kan förutse att ett hinder kan uppstå längre fram kan regeringen vidta åtgärder som snabbar på utvecklingen.
Ett till synes stort uppdrag för en person. Peter Larsson har heller ingen vanlig 40-timmarsvecka. Fram till den 10 maj har samordnaren hunnit med 308 onlinesamtal och möten med olika konstellationer av skiftande karaktär.
– I måndags pratade jag exempelvis med riksdagsledamöter från Norrbotten inklusive landshövdingen. Jag tycker att jag har ett bra grepp över vad som behöver göras och samtalar med folk om hur det ska göras. Visst uppgiften är monumentalt stor men väldigt rolig och intressant.
Larsson tycker också att hans kontinuerliga dialog och samtal med de berörda kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Skellefteå och deras företrädare gör att det växer fram något slags gemensamt tänkande.
– Givetvis finns olikheter men om man bara fokuserar på det då missar man mycket av det som är gemensamt och det är betydligt större saker som är det.
Många kommuner vill se snabba resultat vad gäller elnätstrukturen och dess utbyggnad.
– Jag har en dialog med berörda intressenter som Svenska kraftnät, Vattenfall och Skellefteå Kraft och med beslutsfattarna inom regeringskansliet. Jag tror det är möjligt att bygga elledningarna i Boden under den tiden som diskuterats. Även malmbanan har alltid varit föremål för diskussion om investeringar. Banan kommer nu i ett delvis nytt läge, inte bara på grund av H 2 Green Steel utan utifrån de expansionsplaner som LKAB har när det gäller nya mineraler. Sträckan kommer att vara oerhört viktig för att öka kapaciteten och tillgängligheten och vi har också överläggning kring det.
Peter Larsson tror faktiskt att hela bilden av norra Sverige måste ändras.
– Vintern kan upplevas som mörkare och kallare men det kan vi kompensera på många olika sätt. Mycket handlar om vad kommunerna själva är beredd med att bistå med som ökar attraktiviteten. Vi har en jättebra dialog om framtida bostadsförsörjning, mångfald av arbetsplatser och hur servicen kommer att se ut men även vilka andra typer av jobb som måste växa fram.
– I dag är vi så fixerade vad de stora företagen gör så vi glömmer bort att minst lika många jobb kommer att skapas i den kommunala, regionala sektorn. Så där kommer man också att behöva rekrytera massvis de kommande åren.
Det kommer att krävas flera olika åtgärder vad gäller rekrytering men även kompetensutveckling av många som arbetar i regionen.
– Luleås Tekniska Universitet är ett föredöme och gör fantastiska insatser redan tillsammans med företagen och har kommit väldigt långt.
Samordnaren kommer att besöka alla kommuner när vaccineringen är genomförd.
– Även om vi inte träffats personligen så har vi träffats på nätet i våra sammanträdesrum. Onlineträffarna har varit extremt effektivt för den här samordningsprocessen.