– Man kan prata om en som en slags Gretaeffekt. Medvetenheten om textiliers negativa miljöpåverkan och vikten av en cirkulär ekonomi är idag stor, säger Magnus Lundén, enhetschef för kretsinsamling och second hand på Röda korset.
Med Gretaaffekten syftas på miljöaktivisten Greta Thunberg.
– Idag vill kunderna hitta något unikt och göra fynd. Främst ungdomar vill ha kläder som inte alla andra har, säger Lundén, enhetschef för kretsinsamling och second hand.
Enligt honom har inflödet av gåvor ökat till second hand. Det kommer in flera tusen ton och man säljer 35-40 procent av kläderna. Överskottet på cirka 1000 ton skickas vidare för export. Röda Korset jobbar med Zero Waste.
– All textil som vi inte kan sälja exporteras till speciella aktörer i Europa för återvinning. Viss del säljs vidare på andra secondhandmarknader och det övriga återvinns exempelvis till putstrasor, stoppning till bilsäten eller ljudabsorbenter. Material som är kontaminerat av färg eller gifter som inte går att återvinna förbränns vilket är mellan 3-7 procent.
Tidigare tjänade Röda Korset på att sälja överskottet vidare men priserna har sjunkit och transportkostnaderna ökat.
– Så i princip har vi ett nollsummespel i dag. Idag deltar därför Röda Korset i olika utvecklingsprojekt för att kunna återvinna här i Sverige istället för utomlands.