Inryckning för 500 värnpliktiga

Förväntningarna var stora bland de drygt 500 värnpliktiga när de startade sin soldatutbildning. "Man får olika reaktioner när man säger att man ska till Boden", säger William Åslund, Enköping.

Under inryckningsdagen fick de blivande soldaterna börja med att hämta sin kläder och utrustning.

Under inryckningsdagen fick de blivande soldaterna börja med att hämta sin kläder och utrustning.

Foto: Stellan Mäki

Boden2024-08-14 00:01

Under måndagen var det stor inryckning när sammanlagt 504 värnpliktiga startade sin soldatutbildning på I19 och A8. Efter att ha tilldelats en säng och ett skåp hamnade de värnpliktiga i kön till förrådet för att hämta kläder och utrustning. 

– Utbildningen startar direkt. Rätt tid, rätt plats och rätt utrustning och senast midnatt ska de ha ryckt in enligt pliktlagen, så det här är deras första övning, säger Mathias Vainionpää, chef Norrbottens Pansarbataljon.

undefined
Mathias Vainionpää, chef Norrbottens Pansarbataljon, berättar att Sveriges inträde i Nato inte har påverkat utformningen av soldatutbildningen.
undefined
De värnpliktiga på Norrbottens Pansarbataljon på Norrbottens Regemente kommer utbildas till bland annat stridsvagnssoldater, pansarskyttesoldater, pandarskyttegruppchefer, drivmedelssoldater, ledningssoldater och mekaniker.

Under augusti och september genomgår soldaterna grundutbildning, den så kallade "gröntjänsten", där de bland annat ska lära sig strid, vapenhantering och sjukvårdstjänst.

Sveriges medlemskap i Nato har inte påverkat innehållet i utbildningen, säger Mathias Vainionpää.

– Vi är redan väl anpassade och ledande inom hur man trupputbildar i Europa. Tvärtom så skulle jag vilja säga att där är vi nordiska länder ett föredöme för hur effektivt vi utbildar värnpliktiga till kvalificerade soldater.

undefined
Meya Gunsth, Gnarp, och Veronica Lannefors, Stockholm, tillhör de 17 procent kvinnor i värnpliktskullen 2024/2025 på A8. På I19 är siffran 15 procent.

Meya Gunsth från Gnarp i Hälsingland hade tidigare inga planer på att göra värnplikten. Mönstringen förändrade hennes inställning.

– När man kom dit och pratade med alla så verkade det som en spännande och rolig grej. Jag tror att man kommer få en massa nyttiga lärdomar som man kommer ha nytta av hela livet.

Veronica Lannefors, Stockholm, kom till Boden vid lunchtid efter en resa på 14 timmar. Som så många andra nyinryckta har Veronica aldrig tidigare varit i Boden.

 – Det känns lite nervöst och jag har inte så mycket förväntningar. Jag vet att det kommer att bli jobbigt både fysiskt och psykiskt men jag ser fram emot det, det ska bli kul, säger Veronica Lannerfors. 

Både Meya och Veronica är bland de 204 värnpliktiga som påbörjade sin utbildning på A8.

undefined
Elliot Schröder, Stockholm, och William Åslund, Enköping, är förväntansfulla. "Det ska bli skitkul", säger Elliot.

Elliot Schröder, Stockholm, är glad över vara på plats i Boden.

– Jag ville komma hit så jag är nöjd med var jag hamnade. Det kommer att vara kallt och emellanåt ett helvete men jag tror det kommer bli skitkul. 

För William Åslund, Enköping, har fått olika reaktioner när han berättat att han ska till Boden. En del negativa där militärstaden kopplats ihop med mygg, knott och extremkyla. Men det har inte påverkat William.   

– Det känns skönt att vara så här långt hemifrån när man gör lumpen. Det är inte alls säkert att det är bättre att göra den nära hemmet, säger han. 

undefined
Utrustningen inventerades så att ingen hade glömt något i förrådet.
undefined
Under inryckningsdagen fick de blivande soldaterna börja med att hämta sin kläder och utrustning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!