" Det här blir vårt bästa flyktingboende..."

Snart öppnas flyktingboendet i Gunnarsbyn. Sex anställda, varav två personer från orten har anställts för att sköta servicesysslorna.

Dyrtbart. Byggnaderna har kostat ägarna Bengt-Eric Åhl och Lennart Erkki 7-8 miljoner.

Dyrtbart. Byggnaderna har kostat ägarna Bengt-Eric Åhl och Lennart Erkki 7-8 miljoner.

Foto: Lena Leffler

BODEN2015-05-15 12:35

Det har förekommit uppgifter i media att vissa flyktingar, främst från Syrien väljer Tyskland istället för Sverige och att det därigenom skulle äventyra flyktingbeläggningen i Norrbotten. Men enligt Migrationsverket räcker flyktingströmmen som finns för att fylla det tillfälliga boendena som i Gunnarsbyn.

– Det stämmer att många från Syrien väljer Tyskland för att man har en snabbare asylprövning. Men flyktingströmmarna från Syrien är fortfarande störst liksom från Eritrea så visst fyller vi boendet i Gunnarsbyn. Även om det är lite glest med flyktingströmmen just nu brukar den komma gång igen efter midsommar, säger Torbjörn Nilsson, Migrationsverket i Boden.

Under flera månader har Sangkarat som även har tillfälliga flyktingboenden på A 8 i Boden och i Brännberg byggt om sitt tvåvåningshus i Gunnarsbyn.

– Vi har byggt på flera platser så därför har byggnationen i byn dragit ut på tiden. Vi har aldrig varit oroliga över att inte få köra igång fast det gjorts sju nya direktupphandlingar. Vi har ju ett ramavtal för tre boende och har förtur, säger Lennart Erkki, delägare till Sangkarat AB.

Han driver flyktingboendena tillsammans med Bengt-Eric Åhl. De har också varsitt eget aktiebolag vad gäller de så kallade servicetjänsterna till boendena.

– Då behöver vi inte bli osams om vi tycker olika i olika frågor, säger Åhl, om bolagsuppdelningen.

Snart är det äntligen inflyttning i Gunnarsbyn. Nästa vecka sker slutbesiktningen av fastigheten i Gunnarsbyn med 56 boendeplatser. Besiktningen ska dels göras av Bodens kommun men även av ett företag som Migrationsverket har avtal med.

– Vi har fem kvadratmeter till varje boende vilket vi anpassar antal boende i rummen efter. Det finns ju både större och mindre rum i fastigheten, säger Bengt-Eric Åhl.

– Det här är vårt bästa boende idag. Totalt har byggnationerna kostat sju, åtta miljoner för vi fick göra om ventilationen. Det är dyrt att bygga om men givetvis räknar vi med en vinst för annars skulle man inte driva flyktingboende.

– Däremot läste jag senast i dag att det fanns entrepenörer i södra Sverige som faktiskt ställt in bygget av tillfälliga boenden för att de blev för dyra att färdigställa, säger Lennart Erkki.

Boendet i Gunnarsbyn har också ett eget kök så man kommer att laga maten till flyktingarna på plats.

– Vi fick faktiskt göra en ingång från källaren för brandsäkerheten. säger Erkki.

Av de sex anställda som ska jobba på boendet i olika skift så kommer två personer från orten.

– En anställd bor faktiskt granne med boendet, säger Bengt-Erik Åhl.

Läs mer: Här byggs en fastighet om till flyktingboende

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om