Åklagaren nöjd med domen i den stora förskingringshärvan

Åklagaren är nöjd med domen i den stora förskingringshärvan. "Jag har fått gehör för mina synpunkter och är nöjd med att domstolen dömt i princip enligt mina yrkanden. Jag tycker påföljden är väl avvägd."

Foto:

BODEN2016-07-04 17:46

Det är vice chefsåklagare Mikael Lundquist som hållit i fallet från åklagarmyndighetens sida. Han konstaterar att tingsrätten har gjort ytterst marginella justeringar avseende skadeståndsanspråken.

Läs mer: Levde lyxliv på pengar han tog som förvaltare

Den före detta förvaltaren döms till två års fängelse för grov förskingring i elva fall.

Luleå tingsrätt bedömer brotten som grova eftersom mannens huvudmän varit särskilt sårbara och värnlösa. Rätten pekar också på att mannens agerande i vissa fall pågått en längre tid och varit systematiskt.

– Det är det som kvalificerar det här som grova brott. Rent juridiskt så är det en allvarlig, försvårande omständighet, säger Mikael Lundquist.

Mannen döms mot sitt nekade. NSD har sökt mannens försvarare, advokat Per Allocco, utan att lyckas nå honom.

I några fall har brottsoffren själva kunnat berätta. Deras anhöriga, personal och även deras nya förvaltare har i vissa fall vittnat.

Mikael Lundquist, vice åklagare, har pekat på att den före detta förvaltaren har förfarit i samtliga fall på ett likartat sätt. Mannen har handlat stora mängder mat och andra saker på Coop. Varor som huvudmännen inte har haft behov av. I vissa fall har han tagit ut långt mer kontanter än vad som kommit huvudmännen till del.

Varorna har också varit av likartat slag, vilket skulle innebära att flera av huvudmännen skulle ha haft likartade intressen såsom skoteråkning. Det har handlat om dyrbara tidskrifter om skotrar, vissa idrotter och böcker inom deckargenren.

Den före detta förvaltaren har hela tiden hävdat att han inte tillgodgjort sig något för egen räkning. Däremot har han inte närmare kunnat förklarar varför till exempel skorna han handlat för Karolina Ahlströms pappas pengar haft olika storlekar.

Tingsrätten konstaterar också att han fyllt sin dotters telefon med en annan huvudmans pengar. Den före detta förvaltaren uppgav att det måste skett ett misstag. Domstolen påpekar att den skriftliga bevisningen utvisar att han i sådana fall gjort samma misstag vid ett tiotal tillfällen.

Mannen har även köpt lego för samma huvudman räkning. Rätten menar dock att det inte är särskilt troligt att hon leker med lego.

En annan kvinna som betalat för tacomiddagar och oxfilé hade enbart en burk senap och lite filmjölk i kylskåpet när hon fick en ny förvaltare. Däremot hade hon obetalde hyror och skulder hos Coop och dåligt med kläder.

Fall efter fall radas upp i domen. Mobiltelefoner, kläder, datorer och inköp på konditori där man på fakturan skrivit initialerna till den förening som mannen tidigare tillhörde. Tingsrätten bedömer att mannen för egen del tillgododgjort sig inköp av varor och kontantuttag.

Av domen framgår också att överförmyndarnämnden aldrig uppmärksammade något anmärkningsvärt förrän en anhörig, Karolina Ahlström, slog larm.

– Det var olyckligt att de inte upptäckte det, men med de rutiner som man då hade så var det nog inte lätt att se, säger vice åklagare Mikael Lundquist.

Skulle systemet behöva revideras?

– Det förs ju en diskussion att man skulle ha en mer professionell hantering av det här. Det skulle säkert bli mer tryggt och rättssäkert för de som behöver det. Å andra sidan är det förenat med helt andra kostnader, säger Mikael Lundquist.

En av målsägande har tilldömts 235 000 kronor. I det fallet konstaterar rätten att mannens förklaringar antingen motbevisats eller lämnas utan avseende.

Rätten har endast gjort smärre justeringar i ett par av brottsoffrens skadeståndskrav. Totalt ska den före detta förvaltaren betala drygt 788 000 kronor i skadestånd. Enligt domstolen har målsägandenas skadeståndsanspråk satts ned till det som kan anses synnerligen säkert och anspråken har präglats av återhållsamhet.

Målsägandebiträde, advokat, Rune Bäcklund, förklarar att de enbart yrkade på det som de trodde skulle kunna dömas ut.

– Jag har inte hunnit ta del av domen.

Men utifrån vad han fått refererat så tycker han att tingsrätten verkar ha gjort en bra bedömning.

– Jag ska titta mer på den. Sedan måste jag gå igenom med respektive och både prata med dem direkt och deras förvaltare, säger Bäcklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om