Hung Nguyen frikänns från grovt bedrägeri och försvårande av skattekontroll grovt brott. Talan om näringsförbud ogillas. Hans broder Tai Nguyen döms däremot till tre år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri, grovt näringspenningtvätt, grovt försvårande av skattekontroll. Tai Nguyen får näringsförbud i fem år. Enligt tingsrättens dom har den dömde grovt åsidosatt sina skyldigheter i näringslivsverksamhet. Näringsförbudet är påkallat ur allmän synpunkt och ska gälla omedelbart.
Huvudmännens kusin, en 23-årig man, som endast varit inblandad i en mindre del av eko-brotten döms för grovt bedrägeri till villkorlig dom och 10 dagsböter á 160 kronor. Tingsrättens bedömning i skuldfrågan är att de två bolagen Väg & Städ och Arenarestaurangen i vart fall under den tiden som omfattas av åtalen i ekomålet bedrivit en " ganska omfattande verksamhet med förhållandevis många anställda." Bolagen har fått bidrag från arbetsförmedlingen för instegsjobb vilket betalat de anställdas löner. Den brottsliga gärningen är att dessa pengar drygt två miljoner överförts till Thai Nguyen och annan persons bankkonto och därefter använts för inköp av egendom som kommit båda de åtalade bröderna tillgodo. De anställda har inte heller erhållit lön i den utsträckning som intygen visar. De har lovats få tillbaka sina pengar eller löner vilket tingsrätten inte anser skett. Under förhören har Thai Nguyen sagt att han ansökt om stödpengarna och han har själv inte ansett att åtgärderna varit brottsliga. Om så ändå är fallet har han sagt att det är han ensam som ska bära ansvaret för detta. Tingsrätten har också funnit att Tai Nguyen gjort sig skyldig till bedrägeri vars straffvärde är fängelse i två år och sex månader. Vad gäller försvårande av skattekontroll, grovt brott, så har alla intäkter inte bokförts och man har lämnat oriktiga uppgifter enligt åtalet vilket höjer strafflängden. Vad gäller penningtvätten så handlar det om att Tai Nguyen genomfört transaktioner på de anställdas konton med arbetsförmedlingens pengar. Tingsrätten väljer att fälla honom och fria hans broder. Åtalet vad gäller ekobrott mot Hung Ngyuen ogillas. Försvarssidan har hävdat att Hung Ngyuen som varit sjukskriven haft begränsade möjligheter att delta i företagets skötsel och den löpande verksamheten. Åklagarsidan är av en annan uppfattning.
Tingsrätten konstaterar dock i domen att Tai Ngyen uppgivit att han skrivit sin broder Hungs namn på olika handlingar för att han hade fullmakt att göra det. Vilket bekräftats av brodern. Hung Ngyuen har visserligen utgjort styrelse och varit företagets ägare samt för sin personliga del haft ekonomiskt utbyte av det förfarande som föranlett åtalet. Men åklagarnas utredningar har inte enligt rätten kunnat visa att Hung Ngyuen, vare sig deltagit i brottet eller ens varit införstådd med brottsplanen vad gäller ekobrottet.
Kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström vill först läsa domen grundligt innan hon kommenterar den friande domen. Däremot är hon nöjd med att tingsrätten dömde Tai Nguyen till de fängelsestraff som åklagarsidan begärt.
Båda parter har tre veckor på sig att lämna in ett överklagande till hovrätten.