"Våra jobb är inte värda någonting"

Hemtjänstpersonalen knäar redan och sommarschemat var droppen som fick bägaren att rinna över.- Vi mår dåligt och det gör även våra kunder över allt vikariekaos, säger Anette Åkerlund och Brittinger Larsson, Centrumgruppen.

Brittinger Larsson och Anette Åkerlund jobbar både inom hemtjänsten på Centrumgruppen. De slog larm om missförhållanden som uppstått genom sommarschemanen.

Brittinger Larsson och Anette Åkerlund jobbar både inom hemtjänsten på Centrumgruppen. De slog larm om missförhållanden som uppstått genom sommarschemanen.

Foto: Lena Leffler

BODEN 2010-08-11 06:00
De kontaktade facket via sin arbetskamrat huvudskyddsombudet Anna Abazi. NSD träffar några i Centrumgruppen, som är tjugotalet anställda och vårdar runt 65 kunder. Personalen är trött på vikariesituationen som resulterat i återtagna semestrar, nya arbetsscheman mitt i sommaren och personal som gått på övertid och fyllnadstid.
"Ont i magen"
- Jag har alltid tyckt det känts roligt att gå till arbetet. Nu får jag ont i magen varje dag över allt pussel för att få ihop schemaraderna, säger Birgitta Lind.
Centrumgruppens enhetschef gjorde ingen konsekvensanalys över det lagda sommarschemat vad gäller risk för arbetsbelastning och sämre hälsa.
- Det har varit gräsligt tungt. Exempelvis har det stått att vikarien började halvåtta när personen var insatt redan vid sjutiden på schemat. Vikarierna har också fått gå på 75-procentiga tjänster i stället för högre ordinarie tjänster. Det är klart att tiden inte stämmer.
Sliten personal
- Tidspressen blir högre samtidigt som det inte blir någon kvalité i vården. Kunderna kommer i kläm och personalen blir sliten. Vi har blivit uppringda av chefer och uppmanade att ställa upp för vårdtagarnas skull när personal saknats. Men om vi inte själva orkar, vad händer då? säger Susanne Wikström.
Hemtjänstpersonal har också fått jobba ensamma när det ska vara dubbelbemanning på de åtta kunder som finns.
- Ska jag vara ärlig så känns det förjäkligt och väldigt frustrerande. Vikariebristen har varit under flera månader och inte enbart under sommaren. Jag jobbade ensam under mina 31 timmar i helgen vilket är tungt. Det är säkert av det skälet som många vikarier hoppar av, just för att de inte orkar med jobbet, säger Brittinger Larsson.
"Fina vikarier"
Fackets krav efter konsekvensanalysen var att sommarpersonalen skulle återgå till ordinarie schema utan neddragningar. Efter ingripandet fick vissa vikarier upp sina tjänstgöringsgrader.
- Det var inte alla vikarier som ville det för att de hade andra åtaganden, säger skyddsombudet Anna Abazi.
- Vi tycker att det till stora delen varit fina vikarier men de är dåligt informerade och det krävs bättre introduktion. Många vet ingenting om dosetter och medicindelegationen är helkass.
- Vikarierna får skriva på att de får ge medicin men ingen informatiom om vad det är för tabletter och hur dessa fungerar, säger Susanne Wikström och Brittinger Larsson.
Färre anställda
På grund av Loven (se faktaruta) har personal sagts upp eller fått söka sina gamla tjänster samtidigt som de fått sina tjänstgöringsgrader sänkt från 90 procent till 75 procent.
- Arbetsgivaren har räknat ut att det ska behövas färre anställda har därför gett oss mindre arbetstid. Jag som jobbat i 32 år som vårdbiträde, vilket räckt tidigare, måste utbilda mig till undersköterska.
- Jag fick två dagar på mig att svara på om jag ville ha kvar min fasta tjänst. Vem kan försörja sig på en 75-procentig tjänst. Det känns som om våra jobb inte är värda någonting, säger Brittinger Larsson.
Fakta
Kommande neddragningar
➤ I samband med att LOV, lagen om valfrihet införs inom hemtjänsten försvinner 45,5 årsarbeten. Ett 60-tal personer riskerar uppsägning under slutet av 2010 och 2011. Privata entrepentörer tar över inköp, städ, tvätt medan kommunen fortfarande vårdar vårdtagarna eller kunderna som de numera ska heta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om