Tomten mötte en fuskvariant

I helgen var skogstomten från Kulmungi på Bodens julmarknad för att marknadsföra sig inför julen. Han träffade fusktomten Alf Larsson.– Jag trodde någon annan skulle ta över mitt jobb, säger Larsson, lite generat.

Vem är riktig och vem är falsk? Tomtarna Leif Henriksson, till vänster, och Alf Larsson tävlar om samma jobb. " Jag fick en förfrågan från Bodens skidklubb om jag kunde lämna ut några paket till barnen", säger Larsson.

Vem är riktig och vem är falsk? Tomtarna Leif Henriksson, till vänster, och Alf Larsson tävlar om samma jobb. " Jag fick en förfrågan från Bodens skidklubb om jag kunde lämna ut några paket till barnen", säger Larsson.

Foto: Lena Leffler

BODEN 2009-12-14 06:00
Tomten och tornedalingen Leif Henriksson var för några år sedan en helt vanlig skogsfarbror.
Men så började hans skägg växa och blev vitt. Därmed var rollen som tomte klar:
- Var passar det bättre för en tomte att leta kunder på än en julmarknad. Min dotter skulle sälja tomtar i en kyrkstuga i Boden så jag hängde med på köpet. Jag har suttit som en reklampelare utanför stugan men även vandrat runt kyrkstugorna och pratat med besökare, säger Leif Henriksson.
Sug efter äkta vara
Det är inte bara barnen som får stora ögon när tomten passerar förbi med en nyligen inköpt honungsburk i handen.
- Många äldre damer har stoppat mig och velat prata med tomten. Det finns väl ett litet sug efter den äkta varan, säger Henriksson, och ler.
Under den mest hektiska julmånaden brukar han samarbeta med turistentrepenörer i Tornedalen.
- Jag brukar ställa upp när det kommer utländska turister för de accepterar inte fusktomtar utan vill ha en naturlig vara. Det är tionde året som jag håller på. Så länge det finns en tomtemarknad fortsätter jag, säger Leif Henriksson och fortsätter:
- Min dotter har sytt dräkten i vadmal för att skapa en riktig tomtestil. Jag brukar också hyra in en ren som drar en släde där jag stoppat alla julklappar. Många som känner till mig i mina hemtrakter hör av sig om jobb på julafton.
Rakning till våren
Men tomtejobbet är väldigt säsongsbetonat.
- Efter vintern rakar jag nog bort skägget så hinner det växa ut igen tills tomtesäsongen börjar igen, säger Leif Henriksson.
Innan vi skiljs åt träffar tornedalstomten Simon Andersson och hans syster Stina.
- Jag har önskat mig 40 saker men jag har inte skrivit ut listan från datorn. En gitarr hörde väl dit, säger Simon Andersson.
Något som tomten naturligtvis lägger på minnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om